Парламентът създаде временна анкетна комисия за "Росенец"

Снимка: Пламен Стоименов
Христо Иванов

Народното събрание гласува за създаването на временна комисия за миналогодишните събития около лятната резиденцията "Росенец". "За" гласуваха 193-ма народни представители, 1 беше против, а 12 се въздържаха.

Tочката, включена в дневния ред на НС по предложение на „Демократична България”, доведе до дълги спорове и остри реплики между депутатите. 

„Временната комисия за целия комплекс беше очаквана с голямо вълнение особено от ГЕРБ, да се надяваме че ще подкрепят. Но тук е въпросът за бездействието на българските институции”, каза Христо Иванов.

От ДПС предложиха разширяване на обхвата на комисията и с други сходни случаи като къщата на Иво Прокопиев в местността Буджака край Созопол, но това беше отхвърлено.

Целта на комисията е установи фактите и обстоятелствата за действията и бездействията на компетентните органи, които е следвало да констатират, преустановят  експлоатацията и да премахнат незаконни строежи и обекти на територията на Лесопарк "Росенец", включително и прилежащата й територия.

Комисията ще трябва да проучи и действията на НСО, както и на компетентните органи при и по повод протеста срещу беззаконието в страната на 11 юли 2021 г.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България