Парламентът създаде поредна анкетна комисия за АЕЦ "Белене"

Валери Симеонов

Парламентът прие проект за решение за създаване на Временна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ „Белене“ за периода от 2006 до края на месец септември 2016 година, довели до възникването на огромни задължения за българската страна.

„За“ гласуваха 115 народни представители, а 35 депутати бяха против. По предложение комисията ще има един председател и двамата заместник-председатели, и ще се състои от 20 народни представители. Председател на комисията ще бъде Валери Симеонов, а заместник-председателите ще бъдат Методи Андреев и Антони Тренчев.

От ПГ на ГЕРБ членове на комисията са Делян Добрев, Александър Ненков, Валентин Николов, Цветомир Михов, Дияна Йорданова и Георг Георгиев, от БСП Таско Eрменков, Жельо Бойчев и Драгомир Стойнев.

От ДПС избраните за членове на комисията са Рамадан Аталай, Митхад Метин и Петър Чобанов, от РБ Мартин Димитров, от ПФ – Искрен Веселинов, от "БДЦ – Народен съюз“ – Георги Недев, от „Атака“ – Магдалена Ташева и от АБВ – Кирил Цочев.

По време на дебатите по решението за създаване на комисията за проекта АЕЦ „Белене“ Корнелия Нинова коментира, че народните представители искат да правят за трети път комисия за едно и също нещо и припомни, че в предишното и сегашното Народно събрание е имало такива комисии.

Тя заяви, че ПГ на БСП предлага проект за решение за създаване на Временна анкетна комисия за проучване на ситуацията около картела на горивата. В отговор Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт посочи, че предложението на БСП по отношение на картелите е доста закъсняло.

Във връзка с АЕЦ „Белене“ народният представител обясни, че ако за БСП източените милиарди не представляват нищо, той не е съгласен с тях. Според Мартин Димитров от Реформаторския блок двата реактора за АЕЦ „Белене“ трябва да бъдат продадени и проектът да бъде спрян. Александър Ненков от ГЕРБ обясни, че каквото и да се направи нататък по проекта за АЕЦ „Белене“ вече не се търси икономическата полза, а намаляване на щетите, които са нанесени в предишните години на управление. А според Делян Добрев има целенасочен опит на БСП тази комисия ако може по някакъв начин да се замотае, за да не реши нищо.

От ДПС заявиха, че са против създаването на поредната временна анкетна комисия за АЕЦ „Белене“, защото в това НС досега създадените комисии са безплодни и порочни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България