Парламентът ще избира шефа на антикорупционната агенция

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество бе утвърдена от Народното събрание, след като текстове от антикорупционния закон бяха прети на второ четене. 81 депутати гласуваха „за“, 38 - „против“ и 14 - „въздържал се“.

Комисията ще се състои от председател, зам.-председател и трима членове. Председателят на комисията ще се избира от Народното събрание по предложение на депутатите. Зам.-председателят и членовете също ще се избират от парламента, по предложение на председателя. Мандатът на комисията е 6 години.

Според закона корупция е налице, когато в резултат на заеманата висша публична длъжност лицето злоупотребява с власт, нарушава или не изпълнява служебни задължения с цел пряко или косвено извличане на неследваща се материална или нематериална облага за себе си или за други лица.

Противодействието на корупцията ще се осъществява чрез деклариране на имуществото и интересите на лицата на висша публична длъжност, и свързаните с тях лица; публичен достъп до декларациите, проверка на имущественото състояние.

Очаквайте подробности

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика