Депутатите обсъждат промени в Закона за пътищата

Снимка: Архив

Министрите в оставка Николай Нанков и Валентин Радев участват в парламентарния контрол

Очаква се парламентът да гласува днес на второ четене промени в Закона за пътищата, внесени от Александър Ненков и група народни представители, чрез които да се въведе тол системата. Това предвижда първа точка на днешното редовно заседание на Народното събрание.

Със законопроекта се въвежда смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства на база време и на база преминато разстояние. Предвижда се и въвеждане на електронна винетка за леки автомобили от януари 2019 г. и въвеждане на тол такса за тежкотоварни автомобили от 16 август 2019 г.

В тази връзка се регламентират отношенията със съответните ползватели на платената пътна мрежа по начин, ограничаващ рисковете от нерегламентирано ползване на платената пътна мрежа. Предвижда се и текст, с който се задължават автобусите да се оборудват с видеорегистратор и обезопасителни колани.

По време на парламентарния контрол на въпроси на депутати ще отговарят вицепремиерът Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, министърът на околната среда и водите Нено Димов и министрите в оставка Николай Нанков и Валентин Радев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика