На 30 март 2020 да почерпят

Водолеите да не харчат излишно, а Козирозите да не бързат с решенията – Дневният хороскоп на Алена

Бум на хемороиди от заседяване и ояждане

Построяването на Пентагона е свързано с числото на дявола Конспиратори смятат, че петоъгълната постройка е само видимата част на додекаедър, скрит под земята

Универсалният базов доход е осъществим

Великобритания може да остане под карантина в продължение на половин година

Американски учен: До 200 000 души ще загинат от коронавируса в САЩ

Норман Рийдс иска да има сексуална връзка Досега персонажът му в „Живите мъртви” нямаше никакъв личен живот

Недостигът на храни вдига цените

756 души са починали в Италия за последното денонощие

Кои лекарства действат срещу COVID-19 СЗО стартира пробно тестване на 4 потенциални лечения на коронавируса

92 акта заради разходки са съставени в Пловдив само за ден

Учителите изтощени от онлайн образованието 12-часов работен ден имат повечето преподаватели

Фризьорки режат платове за маски От 2 до 10 лева струват самоделни изделия, слагат им и активен въглен

COVID-19 намали жертвите на пътя

Парламент на доизживяване Формулата „партията реши, ще слушате“ е невалидна

Карикатура: Иван Кутузов – Кути

Депутатите се познават по това, че говорят в пленарната зала най-арогантно по въпроси, които не познават

Този парламент очевидно е влязъл в режим на доизживявяне. Не защото БСП го напусна или Марешки ги последва за един следобед. Заради профанизацията на парламентаризма.

В Народното събрание – по думите на човекът-парламент Гиньо Ганев – има депутати, които би трябвало да се стесняват от себе си – толкова са далече от същността и механизмите на работа в парламента. Те се познават по това, че говорят в пленарната зала най-дръзко, арогантно и без никакво стеснение по въпроси, които не познават. Не се стесняват нито от другите, нито от човешкото познание, което им е чуждо. Освен това, у нас не се разискват проблемите, а се ругае по опонента. Колкото по-рунтави са попържните по адрес на „врага“, толкова по-телешки е възторга на съответното партийно племе. Но пък за сметка на това толкова по-отвратени са гражданите от партии, политици и депутати. Това обаче е скритата мечта на разноцветните партийни апаратчици, издържани щедро с партийни субсидии от данъкоплатците. Колкото повече са отблъснатите от политиката граждани, толкова повече власт остава за апаратчиците.

Изминалите седмици са христоматиен пример за тези процеси. Управляващите затънаха в серия от тежки гафове. Хаосът с Изборния кодекс и опитът да се пробута опрощаване на дълговете на мюфтийството без държавата да получава нищо насреща, извадиха на показ хроничния дефицит на компетентност, който доминира българската политика от години. Калпави идеи, моментни хрумвания, лобизъм в частен интерес. Това е съдържанието на голяма част от законодателството, гласувано в действащото 44-то Народно събрание.

Уравляващите чуват само собствения си глас, опозицията не може да надскочи себе си, и всички заедно са си напълно самодостатъчни. Широкият обществен интерес е големият отсъстващ от този парламент. Партиите и тяхната клиентела са се превърнали в каста, която живее във виртуална  реалност. Докато народът обитава действителността, в която поредният партиен скандал и депутатска ругатня са толкова далеч от истинските проблеми, колкото френската монархия, която е яла пасти, докато хората са мизерствали без хляб.

Това, че ГЕРБ се извъртат на сто и осемдесет градуса винаги, когато „дойде жегата“ на справедливия обществен гняв, не е атестат за добро управление. Защото за да е такова, едно управление трябва да притежава политически сензори, които предварително оценяват рисковете и ефектите от дадена законодателна инициатива. Да провежда пълноценни експертни и обществени дискусии по планираните политики, за да се намират правилните баланси. Първо се мобилизира подкрепа за един законопроект сред заинтересованите социални групи, а после се внася в деловодството. Защото отдавна формулата „партията реши, вие ще слушате“ е невалидна. Но за подобна законодателна политика е необходима ясна политическа визия и държавническо, а не конюнктурно мислене.

Парламентът е политическия форум на една нация, в който по пътя на свободните избори са представени най-отчетливите в съответния социален и исторически контекст политически и ценностни тенденции и групи в обществото. Сблъсъкът на идеи, интереси и позиции, който политическите представители осъществяват на парламентарната арена, е в основата на политиката и законите. Чрез този сблъсък се поддържат баланса и равновесието в обществото. Парламентарното управление е управление чрез дискусия. Това е силата му – обществената енергия се канализира, политическите конфликти се обличат в институционална форма. В парламента са представени основните настроения в обществото, докато при едноличната президентска власт, по правило една значима част от обществото, остава непредставена. Президентската власт декретира, а не дискутира. И това често нажежава страстите в обществото. Вижте например как се тресе месеци наред Франция, която е полупрезидентска система. Вижте и традиционния конфликт между двата политически полюса в САЩ – тези, които спечелиха президентската власт и онези, които я изгубиха.

Обратно, при парламентарното управление, дебатите в парламента по големите теми на нацията са част от имунната система на обществото. Търсенето на съгласие, разумните компромиси, взаимните отстъпки по въпросите на законодателството, когато те са продиктувани от идейни съображения и почиват на реалните искания и интереси на съответната група избиратели, са сърцевината на модерния парламентаризъм. Ако има стремеж към политика на национално съгласие, тя трябва да се прави и да се търси там, а не другаде. Това са фундаменти на конституционната теория. Народното събрание не е просто фабрика, която трябва да бълва законодателна конфекция. Там трябва да се обсъжда бъдещето на нацията, да звучат гледните точки на значими групи в обществото.

Затова има някои невидими граници, които не бива да се преминават. Най-важната сред тях е, че не бива заради персонала на институциите да бъдат мразени и унизявани самите институции. По времето на кабинета „Орешарски“ ГЕРБ прегази тази граница по отношение на парламента с безпринципно блокиране и напускане на парламента – за да не им „правели кворума“. Днес БСП им го връща тъпкано – напуснаха парламента, за да не легитимирали управлението. Но и тогава, и сега от подобен волунтаризъм не печели държавността, нито пък гражданите. Истината е, че парламентът легитимира партиите, а не те него. Политическото представителство има смисъл в пленарната зала и комисиите на Народното събрание, а не на улицата.

Бойкотът на парламента е един от крайните инструменти на политическата борба. Има смисъл обаче само, когато от него следват предсрочни избори. Преди години, по времето на VII ВНС, напускането на 39-те депутати от крайните среди на тогавашното СДС изигра такава роля – принуди мнозинството да ускори приемането на Конституцията и доведе до саморазпускане на ВНС. Сегашният парламент може да заседава и без БСП. Сигурно даже ще са щастливи. Може ли това да доведе до предсрочни избори? Трудно. Общественото недоволство от управлението е далеч от масови бунтовни настроения и на този етап не е решаващият фактор, който може да катализира свалянето на властта. Показват го рехавите, хаотични протести. Поне засега изглежда, че не може да се очаква европейските избори да станат предмостие към предсрочен парламентарен вот.

Ако се случи очакваната според социологическите проучвания поредна победа на ГЕРБ, това ще анихилира идеята за предсрочни избори, а БСП ще бъде лишена от аргументи за оставането си вън от парламента. Ако пък стане малко вероятният, но все пак вероятен, пробив, и „Позитано“ получи повече евромандати от ГЕРБ, то управляващите имат на въоръжение една дежурна интерпретация, с която да оправдаят оставането си на власт до края на мандата. И тя е, че евроизборите нямат пряка връзка с вътрешната политика, следователно не са оценка за тяхното управление, а избирателната активност традиционно е значително по-ниска, поради което не е достатъчно представителна за обществените настроения. При всички положения най-голям потенциал да предизвика предсрочни избори има самият ГЕРБ. Поради извънреден скандал или пък в резултат от партийни калкулации, че вот „две в едно“ наесен заедно с общинските избори ще бъде изгоден вариант за тях. Изгоден, защото в местния вот мотивацията на местния актив е по-висока, а партиите, които разполагат със стройна политическа машина, стигаща до всяко село, имат подчертано предимство.

На този фон полуразпадът на обединилите се за кратко „патриоти“ ще играе по-скоро ролята на сдържащ фактор за предсрочни избори. Страхът ще крепи пълния мандат, независимо от вътрешните скандали. Пародията на партия, която представлява присъствието на Марешки и неговия фирмен персонал в този парламент е без значение. Дефицитите на предвидимост в неговото и на „патриотите“ поведение, могат да бъдат компенсирани от ДПС. Целият въпрос обаче е, че която и от тези хипотези да се реализира, големият губещ са хората. Защото с парламент на доизживяване или с проста смяна от типа „стани да седна“, но без радикална промяна в политиката, парламентаризмът ще продължи да вегетира.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (12)

 1. Ясно. Статия, поръчана „отгоре“ – от сталинистката нинова.

  1. Доктор ли? Че ти си ТОЛКОВА „доктор“, колкото Пена, чистачката в IT фирма, Е ПРОГРАМИСТ!!!
   Хайде да си кажем нещата такива, мкаквито са:
   1. Десните в света се „борят“ за КАПИТАЛИЗЪМ БЕЗ ОГРАНИЧЕНИЯ!!!
   2. Центристите в света се „борят“ за РЕГУЛИРУЕМ КАПИТАЛИЗЪМ!!!
   3. Левите в света се „борят“ за НУЛА КАПИТАЛИЗЪМ (по „ленински“ казано – НУЛА=НИКАКВА СОБСТВЕНОСТ)!!!
   Ха сега да „стъпим“ на българска „почва“ и да видим кой е „ляв“, кой – „десен“, кой – „център“!
   ГЕРБ си ЖИВЕЕ ЦАРСКИ точно защото се „бори“ за РЕГУЛИРУЕМ КАПИТАЛИЗЪМ!!! Да – с балкански привкус на баджанащина и лява ръка-десен джоб! НО е РЕГУЛИРУЕМ КАПИТАЛИЗЪМ!!!
   ДПС се „бори“ за същото – РЕГУЛИРУЕМ КАПИТАЛИЗЪМ!!!
   „Патриотите“ се „борят“ за същото – РЕГУЛИРУЕМ КАПИТАЛИЗЪМ!!!
   И сега да видим – ЗА КАКВО СЕ „борят“ БСП-то???
   И ето – ВИЖДАМЕ (не сме глупави), че БСП е в РАЗКРАЧЕНО ПОЛОЖЕНИЕ! От една страна са ЧЕРВЕНИТЕ БАРОНИ, които се борят за КАПИТАЛИЗЪМ БЕЗ ОГРАНИЧЕНИЯ!!! Т.е. това са ИМУЩНИТЕ ЧЛЕНОВЕ на БСП, които ПЛАЩАТ ВСИЧКИ ИЗБОРНИ КАМПАНИИ на БСП, но КОИТО СА АБСОЛЮТНО ДЕСНИ, затова ги и наричат ОЛИГАРСИ!!! От другата страна са СОЦИЛНО СЛАБИ, които „не могат да вържат двата края“ (причините са различни – от липсата на квалификация, през нездрави до абсолютни мързеливци) и които МЕЧТАЯТ пак да „национализират“ богатството на богатите! Демек да КРАДНАТ НА „ЗАКОННО ОСНОВАНИЕ“!
   И в това разкрачено положение се явява дрОгарката кУрнелия, която ИСКА да печели избори с ОСКОТЕЛИЯ СИ ЕЛЕКТОРАТ, финансирана от КАПИТАЛИСТИТЕ БЕЗ ОГРАНИЧЕНИЯ – олигарсите!!!
   И ето ти наааа…
   ЗАГУБИ парламентарните избори!
   В момента ВСИЧКИ СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ПРОУЧВАНИЯ (И български, и ЕВРОПЕЙСКИ) сочат, че кУрнелия ще ЗАГУБИ „европейските“ избори!
   Тогава???
   Ами тогава ще й се „държи сметка“ ОЩЕ КОЛКО ИЗБОРА ТРЯБВА ДА ЗАГУБИ ЗА ДА СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА!!!
   И понеже и на нея й е ясно, че:
   1. Получава ЗАПЛАТА като „вожд“ на БСП!
   2. Получава ВТОРА ЗАПЛАТА като депутат в народното събрание
   3. Получава ТРЕТА ЗАПЛАТА като „председател на парламентарната група“ на БСП
   4. Получава ЧЕТВЪРТА ЗАПЛАТА като УЧАСТНИК В НЕ ЕДНА парламентарни „КОМИСИИ“
   Също й е ясно, че ПАДНЕ ЛИ ОТ „вождисткото място“ – ПАДА И ОТ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ МЕСТЕНЦА!!!
   Та затова кУрнелия СЪС ЗЪБИ И НОКТИ се „бори“ ДА СИ ОСТАНЕ „вожд“!
   И така стигаме до ситуацията, че ИЗБОРИТЕ СА ЗАГУБЕНИ И ТРЯБВА ДА СЕ ДАВА НЯКАКВО ОПРАВДАНИЕ!!!
   И ето кУрнелия измисля „хитър“ начин да е НЕВИННА!!!
   А „хитрият начин“ е – ГЕРБ НЕЧЕСТНО ПЕЧЕЛЯТ ИЗБОРИТЕ!!!
   И така – БСП излиза извън парламента защото „ГЕРБ НЕЧЕСТНО ПЕЧЕЛЯТ ИЗБОРИТЕ“!!!
   В същото време каквото и да се случи ( с колкото и да загуби БСП) – отговорът е ГЕРБ НЕЧЕСТНО ПЕЧЕЛЯТ ИЗБОРИТЕ!!!
   Нищо, че до момента ИЗОБЩО НЕ СЕ ЗНАЕ ДАЛИ ГЕРБ ЩЕ УЧАСТВА В ИЗБОРИТЕ (самостоятелно или в коалиция) – все едно – ГЕРБ НЕЧЕСТНО ПЕЧЕЛЯТ ИЗБОРИТЕ!!!
   Така кУрнелия вече е „победителка“ защото ГЕРБ НЕЧЕСТНО ПЕЧЕЛЯТ ИЗБОРИТЕ!!!
   Наесен – на КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ следва СЪЩАТА „хитра“ схема – ГЕРБ НЕЧЕСТНО ПЕЧЕЛЯТ ИЗБОРИТЕ!!!
   И ПАК НЯМА ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА – все пак ЧЕТИРИ ЗАПЛАТИ СА ТОВА!!! Не е шега работа!
   А истината е:
   ИМАМЕ НУЖДА ОТ ЛЯВА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРИЯ, която да се бори за РЕГУЛИРУЕМ КАПИТАЛИЗЪМ!!!
   Ама с дрОгарката кУрнелия това НИКОГА НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ!!!
   Н И К О Г А !!!
   Виж – с хора като Янаки Стоилов – СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ СЕ СЛУЧИ!!!
   Ама кой в БСП ще търпи Янаки на „ръководен пост“???
   Затова – ЗАГУБИ ДО ДУПКА!!! Ама с кУрнела начело!!!

   1. хем си прав, хем няма да е зле да си вземеш хапчетата…

   2. Ей ама ти вярно си ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ, като Цв. Цв. който смело днес ГОВОРИ едни истини и плюе по опонентите си, а на другия ден ОТНОВО защитава теза, която е на 180 градуса и ПАК е прав и пак плюе по опонентите си …
    Е като всеки интелектуалец знаеш, че НИКОЙ от твоите лидери не взима по 2-3 заплати от разни места, че апартаментите са на майка му, на баба му и че той служи на тая страна, не на ДЪРЖАВАТА България, защото за него Държава е МРЪСНА дума …
    Прав е автора, не знам дали е доктор, но е много прав а ти ЯВНО си КОМПЛЕКСИРАН и нереализиран тип, който трепери да не се смени статуквото …

   3. Нещо остава неясно! Вече изброихте три партии, които се борели за регулируем капитализъм и този капитализъм все не идва! Искате още една – соцдемократическа, която щяла да го докара! Голяма каша Велимире!

 2. браво на нинова, че е поръчала статията, която показва, че царят е гол.
  само слабоумните говеда се възхищават на новите дрехи на голия си господар.

 3. „Партиите и тяхната клиентела са се превърнали в каста, която живее във виртуална реалност.“ – Авторът критикува и бившите комунисти.

 4. KOMENTARA E TO4EN,NO TOZI,,STIL NA RABOTA,,E XARAKTEREN I ZA VSI4KI OSTANALI DOSEGA
  PARLAMENTI!NE SAMO ZA 44-TIJ!PROMJNA E KRAINO NALOZITELNA I ISKANIJTA NA GRUPI4KAT
  A PROTESTIRASHTI ZA,,PRJKA DEMOKRATZIJ SA NAPALNO SPRAVEDLIVI/STIGA DA NE SE KASAE
  ZA NJKOJ NOVA MAMIPULATZIJ OT,,STATUKVOTO,,KAKVITO NABJUDAVAME NEPREKASNATO!/

 5. „Тиквиэъм и Мутриэъм“
  Е основна идеология

  На сегашната булгаристанска
  Политическа тъпология

  / „Института по
  миэерна политика“

  Истината не наэова,
  па се насра и попика/

  УРААА

 6. Борката Цеков се прави независим, но истината е че го есрам да каже, че е ОФИЦИАЛЕН СЪВЕТНИК НА ПРЕЗИДЕНТА, ИНТИМЕН РАДЕВСКИ ИБРИКЧИЯ И ЧОВЕК ЗА МРЪСНИ ПОРЪЧКИ! А това е толкова смешно и срамно, като всичко на Дондуков -2! Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха!

  1. ИБРИКЧИИ са тези дето опрощават ДЪЛГОВЕТЕ на мюфтийството …

 7. Той си знае най добре какъв е и колко пари струва-, нали ?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.