Партиите пак не се разбраха за субсидиите (обзор)

Въпреки заявката от Коалиционния съвет, консултациите за размера на парите за партиите бяха отложени, заради отсъствие на ключови депутати. Снимка Пламен Стоименов

Социалистите обявиха, че нямат пари и дълга им ще бъде удържан от следващи траншове

Политическите партии отново не започнаха разговор за партийните субсидии. Консултациите в Народното събрание за размера на парите за партиите бяха отложени. Причина за това стана отсъствието на представители на ръководството на ГЕРБ.

Още във вторник по разпореждане на председателя на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов партията първа възстанови надвзетите средства дължимата сума.

Връщането на надвзетите субсидии, обаче, се оказа затруднение за социалистите. БСП обявиха, че нямат пари и надвзетото ще им бъде удържано от следващи траншове. ВМРО също обяви, че ще връща надвзетите пари поетапно заради текущи разходи.

“Ние да разлика от ГЕРБ не си държим парите на влогове за лихви. Тези близо 6 млн. лв от декември сме похарчили на европейска кампания - 2 млн. лв, старта на Българска свободно телевизия - около 1,5 млн. лв също толкова преводи за издръжка на структурите, така че към момента ние не разполагаме с тези пари”, заяви червеният лидер Корнелия Нинова.

Ако предложението ни за 1 лв. партийна субсидия не събере достатъчна подкрепа, сме склонни на разговори, каквито ще инициират колегите ни от “Обединени патриоти”, обясни Десислава Атанасова от ГЕРБ. Вчера в парламента трябваше да започнат и политическите консултации за размера на парите за партиите. но заради отсъствие на ключови депутати темата се отложи.

Междувременно стана ясно, че ДПС няма да участват в разговорите. Председателят на Движението Мустафа Карадайъ обясни, че това, което са имали да кажат по темата, са го казали с писмени предложения.

“Въпросът е деликатен и сложен, това бързане, това медийно говорене, това усложнява намирането на решения, когато става въпрос за позиции на различни партии”, обясни лидерът на НФСБ Валери Симеонов, а коалиционните им партньори от “Атака” се обявиха за размер на субсидията от 1 лев.

Според заместник-председателя на “Воля” Кръстина Таскова”, партията не е склонна към дебат за субсидиите на партиите.

“Ние сме категорични, че субсидията трябва да бъде в размер на един лев”, заяви Таскова.

Коментари

Задължително поле