Партията на Виктор Орбан иска да остане в ЕНП, но не подкрепя Манфред Вебер за председател на ЕК

Партията на унгарския премиер Виктор Орбан Фидес обаяви, че иска да остане в редиците на Европейска народна партия (ЕНП). С това тя прави обратен завой след евроизборите миналия месец, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

„Смятам, че така е най-добре за нас. За ЕНП също е най-добре да ни задържи“, заяви министърът в кабинета на премиера Гергей Гуляш в интервю за германския в. „Велт“, публикувано днес.

ЕНП замрази членството на Фидес за неопределено време заради злостната кампания в Унгария преди евроизборите срещу консервативния председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Преди дни Орбан каза, че Фидес ще напусне ЕНП по собствено желание, ако ЕНП реши да състави центристки блок със социалдемократите, Зелените и либералите в Европейския парламент. По думите му тогава Фидес би трябвало да влезе в съюз с крайната десница в ЕП.

Гуляш използва по-умерен тон в публикуваното днес интервю: „Има въпроси, по които можем да сътрудничим със социалдемократите, Зелените и либералите“.

Изненадващата промяна последва по-слабото от очакваното представяне на десните популисти на евроизборите на 23-26 май.

Въпреки това Гуляш и Фидес продължават да се против номинацията от ЕНП на германския консервативен депутат Манфред Вебер за председател на ЕК.

Вебер, който бе председател на ЕНП в последния ЕП, влезе в сблъсък с Фидес и подкрепи замразяването на членството на партията през март, припомня ДПА.

Според Гуляш ЕНП трябва да номинира друг лидер от консервативния лагер за бъдещ ръководител на ЕК - един от най-висшите постове в ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа