Партията на Зоран Заев призова македонския президент към здрав разум

Македонският президент Георге Иванов

Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) призова президента на страната Георге Иванов да прояви разум, да се дистанцира от политиката на ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски и да връчи мандат за съставяне на правителство, за да може да се реши възможно най-бързо и безболезнено проблемът с местните власти.

Политическата криза в западната ни съседка доведе до пореден фундаментален проблем - утре изтичат мандатите на кметовете и общинските съвети, съобщи БНР. Социалдемократите, които имат подкрепата на партиите на етническите албанци и с това достътачно депутати, за да формират управляваща коалиция, настояват лидерът им Зоран Заев да получи мандат от Иванов за съставяне на правителство. Президентът обаче смята, че заради предизборната платформа на албанците има опасност за унитарния характер на македонската държава.

Формацията на Заев декларира днес, че няма да позволи държавата да бъде парализирана и че ще има и ново правителство, и местни избори, съобщи МИА. От ВМРО-ДПМНЕ настояват за едновременно провеждане на местните и на нови извънредни парламентарни избори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа