Партията на Зоран Заев със съкрушителна победа на местния вот в Македония

ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски взе само 2 общини

Управляващата партия в Република Македония Социалдемократическия съюз /СДСМ/ на премиера Зоран Заев потвърди изборния си успех и по време на втория тур от местните избори, който се проведе вчера в 35 общини.

Председателят на Държавната избирателна комисия /ДИК/ Александър Чичаковски тази сутрин съобщи, че СДСМ печели в 19 общини, Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети - в 8, Албанският алианс на Зиядин Села - в 3. ДПА и Движението "Беса" печелят по едно кметско място, информира БГНЕС.

ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски печели в едва 2 общини.

Още на първия тур партията на Зоран Заев спечели във всички големи градове на страната - Скопие, Битоля, Охрид, Струмица, Прилеп. През следващите 4 години СДСМ ще управлява в 56 общини, ДСИ в 10, а ВМРО-ДПМНЕ в 5. В три общини спечелиха независими кандидати.

Веднага след като бяха оповестени първите резултати Груевски направи специално изявление. Той каза, че "не признава изборните резултати". Груевски поиска "връщане на демокрацията и достойнството в страната" и провеждане на предсрочни парламентарни избори, които да бъдат организирани от служебно правителство, както това е станало на 11 декември 2016 година. Той поиска отстраняване и на председателя на ДИК Александър Чичаковски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа