Франция гласува на втори тур от парламентарните избори

Очаква се партията на Макрон да спечели с над 75% от местата в Националното събрание

Французите гласуват днес на втори тур от парламентарните избори. Партията на президента Еманюел Макрон спечели убедително преди седмица.

Гласуването ще продължи до 18 часа (16 ч. по Гринуич) в цяла Франция и до 20 ч. (18 ч. по Гринуич) в големите градове. Очаква се агенциите за проучване на общественото мнение да оповестят очакваните резултати малко след затварянето на секциите.

Само четири от общо 577 места във френския парламент бяха спечелени на първия тур. Титулярите за останалите 573 ще бъдат определени днес.

Опозиционните партии се стремят да подтикнат избирателите да гласуват, след като над половината от 47,6 милиона гласоподаватели останаха по домовете си на първия кръг.

Центристката партия на френския президент Макрон може да спечели голяма изборна победа, предава Би Би Си.

Прогнозите показват, че „Република, напред“ и съюзниците й от „МоДем“ могат да спечелят 75-80 % от местата във френското Национално събрание.

Традиционните партии призовават поддръжниците си да подкрепят основните опоненти на Еманюел Макрон, за да не бъде монополизирана властта в страната.

Движението на френския президент ще се нуждае от 289 места, за да има мнозинство в Националното събрание, което има 577. Прогнозира се, че Еманюел Макрон може да спечели над 400 места.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа