Партията на пиратите трета на изборите в Исландия

Партията на пиратите е третата парламентарна сила в Исландия, сочат първите резултати от провелите се вчера избори, предаде Би Би Си. Управляващата дясноцентриска коалиция е на път да загуби парламентарното си мнозинство.

 При преброени най-малко 20 процента от гласовете, на първо място излиза Партията на независимостта с 30,5 процента, която може да получи 21 депутатски места. Втори по резултат са зелените с 16 процента и 11 депутатски места, а на трето място се нарежда Пиратската партия с 13,4 процента и 9 места.

Няма да си подхвърляме страната. Искаме да въведем Исландия в 21 век, и ще сторим това със смелостта да правим нещата по-различно, заяви основателят на Пиратите Бригита Йонсдотир.

Партията на независимостта и Пиратската формация отхвърлиха възможността да сключат коалиция, така че новосформираните реформатори може да решат формата на бъдещия кабинет.

Исландското общество е в стагнация от известно време. Затова е важно да проведем реформите, които отдавна очакваме. А ние имаме програма за това, подчерта лидерът на реформаторите Бенедикт Йохансон.

Предсрочните парламентарни избори бяха свикани след оставката на премиера Сигмундур Гунлаугсон, който беше уличен в притежание на офшорни сметки от изтичането на т. нар. Панамски документи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа