Парфюми, протести и един легендарен Мишел Пиколи

Три разнообразни филма предизвикват зрителите и ги канят на кино във финалния ден на 10-ия Фестивал на френскоко кино.

От 20:30 часа в “Одеон“ е прожекцията на стилната комедия „Парфюмите“ на Грегори Манье с Еманюел Девос, Грегори Монтел, Гюстав Керверн и др. 

Сюжетът ни запознава с Ан Валберг - широко известна в парфюмерийните среди. Тя е прочут „нос” – създава нови ухания и предлага невероятния си талант на различни производители. Води живот на самовлюбена примадона със своенравен темперамент.

Единствено новият й шофьор, Гийом, дръзва да й се опълчва. Изглежда, че именно по таз причина, тя не го отпраща, а оставя помежду им да се изгради деликатно равновесие. Значим за обществото филм, който деликатно ни приканва да се съобразяваме със себе си и, но и да уважаваме околните.

В зала “Славейков“ от 19 часа е време за остра сатира с „Темрок“. Заглавието е от цикъла „Удивителният Мишел Пиколи“, с който фестивалът отдава почит на легендарния актьор, починал перз 2020-а. 

Режисьор е Клод Фаралдо, а Пиколи си партнира с имена като Беатрис Роман, Марилу Толо, Колюш, Патрик Девер и Миу-Миу.

Големият актьор пресъздава ролята на работник (Темрок) – кълбо от потиснати фрустрации, решил да избегне отлъчването, на което го осъжда прекомерно подреденото общество, като се върне към живота на пещерните хора озвучен с неартикулирани реплики, грухтене, викове и крясъци…

Филмът е описван като "варварска поема, подклаждана от жеравите на Май 68, безумен фарс по мярка за актьор, който не търпи граници, обграден от трупата на „Кафе дьо ла Гар“, филм превърнал се в култ.“

А във фестивалния и конгресен център във Варна ще дават новата френска комедия „Неочакван обрат“. Сюжетът е за финансово затруднен актьор (Кад Мерад) приема допълнителна работа като ръководител на театрален кръжок в местния затвор. 

Изненадан от таланта на затворниците, той се захваща да постави с тях пиесата на Бекет „В очакване на Годо“ на сцената на истински театър. С това начинание дава ход на изумително приключение, изпълнено от начинаещите актьори, чието бойно кръщение бе възложено на ветерани от Комеди Франсез.

Заглавието е от официална селекция на Фестивала в Кан 2020 г.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино