Паси: Докато не водим битката с бежанците, ние я губим непрекъснато

„Докато не водим битката с бежанците, ние я губим непрекъснато”, заяви бившият външен министър Соломон Паси пред БТВ. „Ние чакаме събитията да ни застигнат и вълната от бежанци да ни залее. Докато не контролираме този процес, ще станем негова жертва”, обясни още той.

Според Паси в България, както и в Европа, липсва добро лидерство по темата за миграцията.

„По темата за бежанския поток премиерът ни е по рождение в оставка”, заяви той и обясни, че според него Бойко Борисов не е взел мерки за справянето с миграцията.

Паси коментира още, че управляващите трябва да мислят по-глобално и вместо да обсъждат бунта на бежанците в Харманли, е добре да се замислят какво ще се случи в Европа през следващите 12-20 години.

Според изследване на лаборатория по политическо планиране към Атлантическия клуб, на който Паси е президент, до няколко десетилетия се очаква огромна мигрантска вълна от Африка към Европа.

„Очаква се населението в Африка до 2050 г. да бъде 2,5 млрд. души. От тях поне половината ще искат да емигрират към Европа (…) Това означава, че до всеки един европеец ще има трима африканци”, обясни бившият външен министър и заяви, че е е необходимо този процес да бъде управляван.

Той предложи няколко стъпки, които Европа би могла да предприеме, за да се справи с бежанския поток. Според него първо, Африка трябва да бъде направена по-добро място за живот, за да може желаещите да мигрират да станат по-малко. Такива обаче несъмнено ще има, смята Паси и затова все пак трябва да бъде изградена ограда по европейските граници.

„Оградата е елемент от решението, но не е магическото решение”, заяви обаче той. Именно затова трябва да бъде правена и „специална селекция” на бежанците.

„Например приоритетно да избираме такива, които са завършили в България, женени за българи или са учили у нас”, обясни Паси. Когато мигрантите вече са допуснати до Стария континент пък, европейските лидери трябва да се погрижат да за адаптацията и интеграцията им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България