Паси и Лорер се обявиха за братовчеди на новата президентка на Мексико

Facebook
Соломон Паси, Даниел Лорер

Еврейка с български корени стана първата жена президент на Мексико. Родът на Клаудия Шейнбаум идва от Пловдив, а от Организация на евреите в България "Шалом" обявиха, че у нас живеят нейни братовчеди. Един от тях бил председателят на РОЕ "Шалом" София - Ели Анави. Той обаче не бил единственият родственик на новия лидер на Мексико. Бившият външен министър Соломон Паси също бил убеден, че е братовчед на Шейнбаум. 

В първите часове след победата на Шейнбаум започна разплитането на нейната българска история. Твърди се, че нейните баба и дядо по майчина линия са евреи, които живеят в Пловдив. През 1940 година те бягат от града за да се спасят от Холокоста и така се озовават в Мексико. Там се ражда майката на новият президент на страната. Баща й също е евреин, но неговият род пристига в Мексико от Литва. 

Оттук нататък проследяването на историята на Шейнбаум беше трудна. В Пловдив има регистър на всички евреи, родени в града до 1926 г. Но без конкретни имена или рождени дати е трудно да се проследи роднинската връзка. По-късно обаче историкът Мимо Райчев разкри кои са предците на Клаудия у нас. 

Според него бабата на Клаудия Шейнбаум се казва Матилда Семо Калев, а дядото – Йосиф Пардо Бенджаминов. Те обаче не присъстват в регистъра на организацията на евреите „Шалом-Пловдив“.

“Може да са живели в Пловдив, но да не са раждани тук", заяви председателят на организацията Светлозар Калев.

Но бившия външен министър Соломон Паси пък е убеден, че с Клаудия са роднини.

"Това е стара семейна легенда, която ще се окаже истина. Дори ме бяха предупредили: „Една твоя братовчедка може да стане президент на Мексико“. Дочувал съм, но не съм имал връзка с нея", заяви самият той. И допълни, че историята на връзките на двата рода - Паси и Калев, са описани подробно в книгата му.

"Оттам идва и Илко Ешкенази, лека му пръст!, бившият вицепремиер. Въпросната президентка на Мексико е братовчедка по линия на рода Калев. Елиезер Калев е роден през 1815 г. и е спасявал от бесилката много бунтовници, участвали в Априлското въстание. Къде е давал подкупи, къде като член на съдебно жури. Опитвал е по всякакви начини. Затова кръщават от благодарност улица в Пловдив заради спасените бунтовници. Неговата дъщеря се казва Донуча, което е умалително от Дона. Въпросната дама е омъжена за моя прадядо Исак. От същата фамилия Паси-Калев произлиза тази президентка Клаудия Шейнбаум", обясни той. 

Но не е единственият. За братовчед на Шейнбаум се обяви и  депутатът от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер.

"Новият президент на Мексико е потомка на български евреи с фамилия Пардо, точно като майка ми Матилда – от софийския род Пардо. Дядо ми по майчина линия Елиас Пардо беше лекар-невролог, роден в град Фердинанд, днешна Монтана. По-късно следва медицина и остава да живее и да работи в София", написа той във фейсбук. 

"Името на Йосиф Бенджаминов съвпада с лице от обща снимка с много лица. Вероятно човекът е имал две печатници", допълва към историята Мимо Райчев.

Оказва се, че дядото на президентката на Мексико имал две печатници в Пловдив. Едната носела името "Балкан" и се е намирала на ул. "Княз Фердинанд" 3, сега ул. "Христо Г. Данов". Другата е била на ул. "Търговска", сега "Райко Даскалов".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика