Патентното ведомство връчи за шести път наградите "Изобретател на годината" (СНИМКИ)

На официална церемония във Военния клуб в София Патентното ведомство връчи за 6-и път наградите "Изобретател на годината" в три категории и "Иновативна фирма на годината".

Вестник "Труд" е медиен партньор на събитието.

В категория "Електротехника и електроника" бяха отличени Георги Киров и Георги Червенков за изобретението Антенна решетка от микролентови къси антени с обратно излъчване за използване в комуникационната, радиолокационната и радио-телевизионната техника в дециметров и сантиметров обхват.

В категория "Машиностроене и строителство" наградата получи екип от изобретатели Николай Алексиев, Пламен Ташев и Стефан Христов за изобретението Метод и устройство за изпитване склоността на металите към образуване на пукнатини при заваряване.

В категория "Химия и биптехнологии" бяха наградени екип от изобретатели - Иван Иванов, Геновева Начева, Стефан Петров за изобретението Супресор на ендогенния човешки гама-интерферон.

За Иновативна фирма на 2017 г. беше отличена " Оптикоелектрон груп" АД Панагюрище.

Двама учени бяха вписани в Златната книга на българските откриватели и изобретатели за цялостния им принос към техническите и естествените науки и изобретателска дейност - проф. Димитър Карастоянов и проф. Христо Крачанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии