Патриарх Даниил: Пазете светата православна вяра

Патриарх Даниил каза, че църквата празнува раждането на св. Иван Рилски за Царството Божие.

Чествания в Рилския манастир на празника на Покровителя на българите

Игумен Евлогий го посрещна и му пожела здраве

Събитието съпровождаха свещеници от цялата страна

“Не можем да назовем друга личност, която от 10 в., 946 година, когато св. Йоан Рилски се представя пред Бога, не можем да откроим друга личност, чието дело през цялото това време пребъдва и събира нашите предци от всички поколения до ден днешен”, заяви Българският патриарх Даниил в светата литургия, която предстояваше за първи път в Рилския манастир в сегашното му качество. Като Драговитийски епископ и като Видински митрополит той многократно е вземал участие в празниците на св. Йоан Рилски, казаха от манастира.

В Светата обител той бе посрещнат от игумена Адрианополския епископ Евлогий, Неврокопския митрополит Серафим, Агатополския епископ Йеротей.

Събитието съпровождаха свещеници от страната и стотици миряни. Заяви, че в деня на Успението на Св. Иван Рилски църквата празнува раждането на му за Царството Божие: “Няколко години преди да настъпи този миг, предчувствайки това, той оставя на своите чада, събрани тук, завет. Бащите оставят на своите деца в наследство нещо, което да ги подпомогне. Така той е оставил на всички нас този духовен съвет, онова, което го е довело тук, което му е дало възможност да придобие Царството Божие в сърцето си и да сподели това нещо като най-велико благо”, каза още Българският патриарх. Той се обърна към множеството, събрало се в храма, да пазят светата православна вяра така, както са ни я предали нашите свети отци, “Както е казал в завета си и св. Йоан Рилски”, заяви още Негово Светейшество.

Благодари за гостоприемството и братолюбието на игумена на Рилския манастир Адрианополския епископ Евлогий и братята на манастира.

“Вие поехте патриаршеския жезъл в един нелек период от живота на Българската православна църква и на българския народ. Затова нашите надежди са изключително големи и ние молитстваме да имате духовно и телесно здраве, за да ни преведете по пътя, който ни е посочил св. Йоан и да се радваме всички на неговото благословение. Дълги години да води светата ни църква за радост на всички нас”, каза от своя страна епископ Евлогий.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България