Патриарх Кирил припомни голямата роля на българските ученици на Кирил и Методий за Русия

„Много се радвам да стъпя на гостоприемната и близка до сърцето ми българска земя. Да се срещна с моя събрат - светейшия патриарх Неофит, с архиереите, с духовенството, с вярващия народ.“ Това каза патриархът на Москва и цяла Русия Кирил при пристигането си на летище София.

„С българския народ, с който руския се намира в духовна връзка и изразители на тази връзка са нашите църкви. Всичко се променя, променя се политиката, но връзките, с които църквата свързва народите, те преодоляват времето.“, заяви той.

След посрещането руският патриарх се отправи към Светия синод, там двамата с българския патриарх Неофит отслужиха молебен. След това в приемния салон на Синода отправиха един към друг приветствени слова.

„Божията любов и неговата велика милост и общението в светия Дух да бъдат с всички нас, добре дошли, сърдечно ви приветствам!“, каза Неофит, патриарх Български.

„Руската църква винаги помни, че българските ученици на светите братя Кирил и Методий в XX век са просветили нашите предци в православна вяра и славянската писменост. Без българското православие нямаше да има и руско православие. Десетките хиляди руски войни дали живота си за България върнаха на братята българи този велик, исторически дълг.“, заяви патриархът на Москва и цяла Русия Кирил, цитиран от БНТ.

След тази среща по програма трябваше да има пресконференция. Очакваше се въпросите да бъдат какво мисли Руската православна църва за желанието на Македонската православна църква, нашата църква да стане нейна църква-майка.

За изненада на журналистите беше отменена пресконференцията на Волоколамския митрополит Иларион и старозагорския митрополит Киприан, вместо това кратко изявление направи прессекретарят на руския патриарх.

„Това е сложна и много важна тема, за която се радваме, че сега има възможност да се решава от двете ни църкви. Ние не можем да кажем предварително какви ще са решенията. Но във всеки случай руската църква следи внимателно и в дълбочина този преговорен процес, който върви сега.“, заяви свещеник Александър Волков, прессекретар на руския патриарх Кирил.

В късния следобед делегацията на руския патриарх замина за Стара Загора. Утре той ще вземе участие в честванията на националния ни празник на Шипка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия