Патриарх Неофит във Варна: Децата искат повече ласка, отколкото насилие

Св.Синод ще излезе с ново становище за Национална стратегия за детето

За сега Св.Синод няма становище за Националната стратегия за детето. Този текст, който излезе на сайта, не е разгледан, той е частно мнение. Това каза във Варна Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той дойде в сряда сутрин за 50-годишния юбилей на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, за който беше отслужена съборна св.Литургия в катедралата "Св.Успение Богородично". "Специално за възпитанието на децата ще излезем с ново становище. Трябва много да се внимава, защото душите на децата са нежни и искат повече ласка отколкото насилие", коментира още патриархът.

Ловчанският митрополит Гавриил, който беше сред гостите, отново припомни своето изявление за първоночалното становище, което беше свалено от сайта на БПЦ.Според него срокът до 8 февруари е бил кратък, а църквата е трябвало да заяви своята позиция по такъв изключително важен въпрос за бъдещето на децата, иначе хората щели да нарекат синода "спален вагон"."Не става въпрос за насилие, а по-скоро да не се стигне до другата крайност като в някои страни, например Норвегия. Ние искаме децата да имат права, но и родителите да имат права.Не съседът да се обади и да дойдат институциите и да вземат детето от родителите му", каза митрополитът.Според него в някои училища в чужбина имало надпис "ако родителите ви се карат, обадете се на този телефон" и децата плашели с наказание майките и бащите си вкъщи.Митрополит Гавриил изрази съжаление за големия текст за абортите, който предизвикал реакции по този болезнен въпрос.Трябвало само да се припомни позицията на БПЦ, че абортът е убийство и смъртен грях.

За 50-годишния му юбилей патриарх Неофит връчи орден "Св.Йоан Рилски"-Iстепен на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Министър-председателят Бойко Борисов му изпрати поздравителен адрес и златна юбилейна монета за 140-годишнината на Българската екзархия. В св.Литургия участваха 8 български митрополити и 8 представители на чужди църкви- гръцката, украинската, румънската, полската и др.

Коментари

Задължително поле