Патриарх Неофит и Светият синод в Пловдив заради дядо Николай и Свети Лука

Патриарх Неофит и всички от Светия синод са чакани тази неделя в Пловдив на литургията в църквата "Света Марина", където за поклонение ще бъдат изложени мощите на Свети Лука. Мощите на Светителя хирург, архиепископ и чудотворец Лука (Войно-Ясенецки) Симферополски са последното дарение, което получи Пловдивската митроролия в края на 2016 г. и то беше направено от патриарха на Русия Кирил.

Пловдивската митрополия и гражданска инициатива "Славяни" организират тази събота и неделя Дни на Свети Лука, които ще се проведат в Драматичния театър "Н.О.Масалитинов" и ще бъдат открити в събота в 9 часа със слово на митрополит Николай. След това доклад на тема "Свети Лука, пастирят мъченик" ще изнесе ловешкият владика Гавриил.

Книги за Свети Лука, издадени от Пловдивската и Ловешката митрополия, ще бъдат представени в театъра. Там от 17 часа на 11 февруари ще има и тържествен концерт, посветен на 10-годишнината от интронизацията на пловдивския митрополит Николай, като входът за всички миряни е свободен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони