Патриарх Неофит пред ТАСС: Посещението на руския патриарх у нас ще засили връзките между двата народа

Водачът на българската православна църква патриарх Неофит заяви по време на интервю пред ТАСС, че посещението в България на руския патриарх Кирил ще послужи за засилването на духовното единство на двата народа.

Между 2 и 4 март руският патриарх ще посети България, за да участва в празнуването на 140 години от освобождението на България от Османско робство. „Много неща ни сближават и в столетията преди началото на Руско-турската освободителна война. Факт е, че голяма част от руските доброволци отиват на войната заради братята си по вяра, българите, които страдат под друговерското Османско робство. Т.е. още тогава, исторически, има единство във вярата между нашите народи. Затова на първо място по близост между нас аз поставям православието и всичко свързано с него за последните повече от хиляда години“, заяви патриарх Неофит.

„Днес ние сме отговорни пред бог за съхраняването на нашите народи единни в православната вяра“, допълни той. „Необходими са ни много сили, за да продължим да проповядваме Христа. В това време, когато светът повече мисли за самия себе си, ние трябва да стоим пред Господ с твърда и непоколебима вяра“, смята българският патриарх. Според него „държавните ръководители на двете наши страни разбират значението на единството на вярата“.

Очаква се двамата патриарси да проведат съвместно богослужение, да почетат паметта на войните, паднали за свободата на България в Руско-турската война от 1877-1878 и да се срещнат с представители на държавната власт на България.

Коментари

Задължително поле