Патриарх Неофит се срещна с посланика на Израел в България

Снимка: Българска Патриаршия, Ирит Лилиан, посланик на Израел в България и патриарх Неофит

„Бихме направили всичко по силите ни за Църквата, която направи толкова много за нашия народ. Винаги ще сме ви признателни” – заяви посланикът на Израел у нас по време на срещата си с предстоятеля на Българската православна църква – патриарх Неофит, съобщиха на официалния сайт на Светия Синод на Българската православна църква.

Тя подчерта, че делото на БПЦ за спасяването на българските евреи и за мобилизирането на българската общественост в защита на еврейската общност в страната ни има определяща роля за отношенията между двете страни – Израел и България.

Нейно Превъзходителство г-жа Ирит Лилиан, посланик на Израел в България, бе приета днес от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Нейно Превъзходителство каза, че държавата Израел приветства номинацията на Българската православна църква за Нобелова награда за мир, и че такова отличие за БПЦ би било много силно послание, от което човечеството днес се нуждае, за състрадание към страдащите и преследваните, и знаково за ролята на Църквата като фактор на мира и разбирателството между народите.

Двете страни се съгласиха, че омразата е най-ужасния враг на човечеството и осъдиха злото, което използва религията, като свое знаме, а същевременно потъпква всички ценности, които са скъпо достояние на нашата цивилизация.

„Огромно удоволствие е за мен да посещавам православните храмове и манастири в България” – сподели г-жа Ирит Лилиан, която има научната степен бакалавър по Археология и древни култури, от Университет в Тел Авив.

По време на визитата тя бе придружавана от г-жа Иман Амаша, заместник-ръководител на мисията. В срещата взе участие и главният секретар на Св. Синод Мелнишки еп. Герасим.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.