Запорираха сметки и имоти на кмета на Септември Марин Рачев и съпругата му

Откриха ДНК следи от заподозрения за експлозията в Лион

Без тениска на бала, моля! Благотворителността ви да е по мярка…

Българка в Лион: В момента, в който е избухнала бомбата, чухме силните писъци

Международен трибунал на ООН постанови Русия незабавно да освободи арестуваните украински моряци

Защо възрастните китайци нямат ставни болки

Задържаха трима за трафик на човешки органи в Косово

Отравят реформатора Мидхат паша в тъмницата Русенският валия построил железница и болници, създал модерното земеделско стопанство Образцов чифлик

Тръмп прикани японски бизнес лидери да увеличат инвестициите си в САЩ

Кандидатите за мястото на Тереза Мей вече са петима

Откриха обесен изчезналия мъж от Благоевград

Медицински екип е нападнат в Гоце Делчев при обслужване на адрес

Най-малко 50 души са пострадали при взрив на тайландско пристанище

Трима от ранените при вчерашното нападение в Лион са все още в болница

Момчето Ран пожела да тече боза от паметник-чешма на Людмил Кирков (СНИМКИ)

Патриашеската катедрала „Св. Александър Невски“ отбеляза своя храмов празник (СНИМКИ)

Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи архиерейска света Литургия по случай храмовия празник на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

На 23 ноември всяка година Православната църква отбелязва паметта на светия благоверен княз Александър Невски.

Тайнството Евхаристия бе предстоявано от Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод и предстоятел на църковното настоятелство при храма. Той бе в съслужение с Техни Преосвещенства епископите: Белоградчишки Поликарп, викарий на Софийския митрополит и Главиницки Йоан, архим. Василий, протосигел на Софийска св. митрополия, архим. Васиан, представител на Руския патриарх у нас, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, ст. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, свещеници от столицата, храмовото духовенство и дякони, уточняват от БПЦ.

Проповед за празника произнесе свещ. Антоний Милушев, като той обърна внимание върху националността на светиите. „Няма как да не ни прави впечатление, че главният храм на православна България – Патриаршеската катедрала е посветена на един руски светец, който до началото на XX в. е крайно не популярен в България. Знаем причината за това, така да се случат нещата след създаването на третата българска държава – учредителното народно събрание взима решение да бъде построен във Велико Търново храм-паметник, посветен на светеца патрон на царя освободител Александър II. Именно св. Александър Невски. Впоследствие мястото на планувания храм се е променило да бъде в София, защото именно тук народните представители решават да бъде новата столица на държавата ни. До този момент този руски светец по никакъв начин не е свързан с историята на България. Следващият светец, за който веднага се сетих, размишлявайки по темата, бе св. крал Стефан Милутин. Всички много добре знаем къде се покоят неговите свети мощи, мастото е митрополитската катедрала на София „Св. Неделя“… трети светец или по-скоро светица, за която се сетих е св. Петка Търновска, чийто мощи се покоят в гр. Яш, румънската част на Молдова. Освен, че тази чисто българска светица след падането на Търново била преместена в Молдова, друго общо с Румъния тя няма или поне не е имала. Следващите светци, за които се сетих са св. Димитрий Басарбовски и св. Софроний Врачански, български светии, които са погребани в столицата на Румъния Букурещ. Общото между всички гореизброени, е че са общопризнати светци в целия православен свят…“, каза отец Антоний. Той постави въпроса и за това може ли светостта да миа националност. „Лично искам да споделя, че съм много отегчен от нестихващите нападки към патрона на нашия катедрален храм. Познавайки много голям брой православни християни, които изповядват крайно различни политически възгледи, от ляво на дясно, от фили до фоби и т.н., стигам до единствения извод, че тези нападки са дело на личности и кръгове, нямащи нищо общо с Православието, а и въобще с християнската вяра. Иначе, си мисля, че те не биха дръзнали да поругават паметта на един светец“, каза още в словото си свещеник Антоний Милушев.

Богослужението завърши с многолетствие, а епископ Герасим благодари на Негово Светейшество и допълни, че се надява в скоро време да започнат реставрационните и ремотни работи в Патриаршеската катедрала. „Надяваме се да го доведем до добър края“, каза епископът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.