Патриотите в Пловдив: Инициативата „Европейска столица на културата” служи за прикритие за усвояване на едни пари

Инициативата „Европейска столица на културата 2019” служи за прикритие за усвояване на едни пари, публичните средства се харчат безотговорно от управниците на Пловдив, където се закопават 25 млн.лв. в 500 линейни метра. Това категорично мнение изразиха народният представител от Обединени патриоти и бивш кмет на града под тепетата Славчо Атанасов, председателят на групата общински съветници на Патриотичен фронт Слави Георгиев и председателят на НФСБ - Пловдив Костадин Гаров.

Темата за стойността на инфраструктурните строителни обекти, свързани с инициативата "Европейска столица на културата Пловдив 2019" периодично се подхваща от началото на годината. Тримата патриоти твърдят, че преди последните местни избори е било коментирано, че за обновяването на площад „Централен” ще са нужни 1.4 млн. лв., а за Голямата базилика – между 700 и 800 хиляди лева. Сега тези пари нараснали съответно на 8.5 млн. лв. за площада и 15 млн.лв. за Голямата базилика, като 8 млн.лв. от тях ще дойдат от фондация „Америка за България”. За други два културни инфраструктурни обекта - кино "Космос" и галерията на улица „Гладстон”, парите пък били завишени с по 1 млн.лв. и станали съответно 2 и 3 милиона лева, затова общинският съветник Слави Георгиев заяви, че патриотите имат сериозни подозрения. „Нормално ли е в една зона от 500 линейни метра да отидат 25 милиона лева?”, пита риторично Слави Георгиев. Според съпартиеца му Костадин Гаров притеснителни са и сумите за Тютюневия град, където в тротоарни настилки ще се инвестират 3 млн.лв.

Депутатът от Обединени патриоти и председател на парламентарната комисия за младежта и спорта в 44-ото Народно събрание Славчо Атанасов пък припомни, че докато той е бил кмет на Пловдив всички проекти са имали подробни количествено-стойностни сметки. Според него философията на разходване на публични средства сега е крайно сгрешена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика