Патриотите от ВМРО връщат контрола на държавата в енергийния сектор

Патриотите от ВМРО връщат контрола на държавата в енергийния сектор, съобщиха от партията:

Това стана ясно, след като днес парламентът прие на първо четене Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. Промените бяха предложени заради скандала около сделката на „Инерком“ за купуване на ЧЕЗ.

По инициатива на заместник министър-председателя по обществен ред и сигурност и лидер на ВМРО – Българско национално движение Красимир Каракачанов, след експертна среща в централата на ВМРО, заместник-председателят на партията и на ПГ „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов изготви спешно законодателни промени, които да не допускат подобни недоразумения в сектор енергетика.

Направеното и вече прието на първо четене предложение е КЕВР да има правомощията да разрешава сделките при продажба на капитала на търговски дружества, които управляват стратегическа за енергийната ни система инфраструктура. В този случай купувачите следва да бъдат стратегически инвеститори, които да могат да гарантират дългосрочното устойчиво развитие на енергийната система на България.

Идеите бяха предложени от Веселинов и одобрени от коалиционните партньори както в лицето на „Обединени патриоти“, така и от ГЕРБ.

Това е първата стъпка към осъществяване на сериозна прозрачност и контрол в сферата на енергетиката що се касае до стратегически инвестиции, като сделката за ЧЕЗ, която буквално носеше заплаха за сигурността на страната. С приемането на първо четене тези промени ще върнат контрола на държавата в енергийния сектор.

Най-категоричен отпор на предложението оказаха депутатите от ДПС. Те категорично се противопоставиха на тази прозрачност, с което за пореден път доказаха, че тяхното задкулисие има една единствена цел – дестабилизирането на държавата и отслабването на националната сигурност на България.

Ние от ВМРО – БНД винаги сме бранили националните приоритети и сигурността на България и на всеки един български гражданин. Ето защо и в тази кризисна ситуация направихме нужното, за да бъде трайно защитен българският интерес в този сектор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика