Дневен хороскоп на Алена за събота, 23.11.2019

На 23 ноември 2019 да почерпят

Сръбски министър: Не сме като България, сами избираме приятелите си

Разследват смърт на служител на енергото върху електрически стълб

Мария Габриел: Постът заместник-председател в ЕНП дава възможности и влияние

Глобална епидемия от обездвижване сред децата

Спешен медик е уволнен в Габрово заради пациентка, починала от масивен инфаркт

Вучич: Руснаците не ни дават нищо даром

ООН: Въздушните удари в Йемен са намалели рязко

Берлускони в болница, паднал на конгреса на ЕНП в Загреб

Учител предотврати масова стрелба в сръбско школо

Ваксините за грип свършиха Няма нито една доза в аптечната мрежа, няма да има и нови доставки

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Българска фирма измами Енрике Иглесиас, турнето му е отменено

Четири часа остана блокиран пътят София-Варна след тежката катастрофа

Патриотични игри 2018 Полша поиска от САЩ постоянна база на своя територия, но американските експерти са против

„Форт Тръмп“ ще даде повод на руснаците да се домилитаризират

От трибуната на ООН американският президент Доналд Тръмп смъмри Германия, но похвали Полша за активната й роля в отстояването на американските интереси в региона. Повод за това е не само полската готовност да купува американски втечнен газ, но и обявеното решение да изгради американска военна база на своя територия. Тя ще струва $2 млрд. , платени от полския бюджет и ще се казва… “Форт Тръмп”.

Американският президент заяви, че “Щом те се канят да платят, естествено ще обсъдим нещата”. Тръмп има основание да бъде доволен, защото това е първото проявление на неговата нова стратегия към съюзниците “сигурност срещу пари”.

Според обявеното към момента полската страна се надява във “Форт Тръмп” да бъде разположена една тежка бронетанкова дивизия с постоянна дислокация, което е оптимистично като намерение. Армията на САЩ разполага с две бронетанкови дивизии (1-ва танкова дивизия и 1-ва кавалерийска дивизия), които са огромни по щат. Личния състав е между 18 и 20 хил. души с 348 бойни танка и от 128-320 хеликоптера. Само разходите по предислоцирането и издръжката на такова съединение ще надхвърлят първоначално отделените $2 млрд.

В своя статия бившия командващ на американските войски в Европа, ген. Бен Ходжис излага доста аргументи против такава постоянна база. В чисто военен аспект разполагането на голям контингент в Европа на постоянна основа ще трябва или да се увеличи съставът на въоръжените сили на САЩ като цяло или да се предислоцира едно от двете такива съединения от Щатите в Европа, а Конгресът едва ли ще одобри това. Като друг довод генералът посочва, че база на постоянна основа е

нарушение на Основополагащия договор Русия – НАТО

и подобно действие ще осигури на руските политици повод да заявяват, че сигурността на Русия е застрашена и да настояват за по-високи военни разходи. Такава база ще подхранва руските страхове пред заплахата откъм Запад. Независимо от заявеното желание за цяла дивизия вероятно в бъдещата база ще бъде разположена една бронетанкова бригада, но и към момента в Полша се намира на ротационен принцип такава бригада ( First Team) от същата Кавалерийска дивизия (1st Cavalary Division). Ходжис посочва също, че изграждането на форт е свързано с огромна работа по логистиката и инфраструктурата на обектите, докато ротацията дава възможност да се тренира прехвърлянето на войски през Атлантика в Европа, което е от особена важност за САЩ.

Полското правителство обаче е ръководено от съвършено други мотиви и те са свързани с нарасналата в пъти военна мощ на Русия. След решенията на срещата на НАТО през 2016 г. се взе решение за прехвърлянето на ротационен принцип по източните граници на алианса на 4 батальонни бойни групи (ББГ) в прибалтийските републики и Полша. След срещата на НАТО през 2018 г. беше решено сформирането на 30 ББГ с 30 дневна готовност. Дори това обаче не може да успокои Полша, когато от другата страна Русия разполага с боеготови 126 батальонни бойни групи.

Безпокойство предизвиква и проведеното учение “Восток-2018” – безпрецедентно по мащаб от 30 години, в което беше задействана близо 300 хилядна армия.

Бойните възможности, овладяването на бойната техника и качествено новото въоръжение бяха демонстрирани тази година в поредица от военни изложения. От 2013 г. в Русия се провежда международно военно състезание “Танков биатлон”. Това е бойно-приложно състезание между танковите екипажи на полигон “Алабино”, включващо преодоляване на полоса с препятствия за демонстриране на умението за управление на танка, стрелба с основното оръдие и допълнителното въоръжение по различни видове мишени. Допускат се участия и на различни видове танкове.

Като правило китайските участници използват свой боен танк Type 96B. Състезанието преминава в три етапа, като има щафетно и индивидуално представяне. Тази година участниците бяха от 28 държави, като освен страните от ОНД участваха Китай, Индия, Иран, Венецуела, Виетнам, Сърбия, ЮАР, Кувейт и др. Такова състезание от две години започна да се провежда и между някои държави от НАТО и партньори в Германия Strong Europe Tank Challenge (SETC). Масовото навлизане на безпилотни летателни апарати във войските и вниманието, което руското командване отделя на този елемент от войсковото осигуряване, предизвика организирането за втора година на военен Дрон-биатлон. Освен демонстрацията на умения по пилотиране, операторите на дроновете трябва да избягват заслепявания от лазерни лъчи и мрежи-капани. За наградата на Министерството на отбраната се състезаваха оператори на безпилотни разузнавателни апарати от Израел, Корея, Испания, Обединените арабски емирства и Беларус. Безспорно най-важното изложение на военна техника беше “Армия- 2018”.

На обща площ от 200 хил. дка в парка “Патриот” в Подмосковието бяха изложени повече от 26 хиляди експоната от въоръжение и бойна техника от 1200 фирми и конструктурски бюра от 8 държави.

На бойните полигони за сухопътна техника “Алабино” и на летище “Кубинка” ежедневно се провеждаха демонстрации и бойни стрелби. Най-новите образци на военната техника, платформата “Армата” в нейните разновидности основен боен танк Т-14 и бойна машина на пехотата Т-15, “Курганец -25”, както и бойната машина за огнева поддръжка на танкове “Терминатор”.

Платформата „Армата“

осигурява нов вид защита на личния състав, като екипажът от трима души се намира в специална защитена титаниева капсула. Машините са с необитаеми бойни куполи, където се намира въоръжението с изцяло автоматизираните системи за управление. Покритието е от специален радиопоглъщащ материал, а защитата се осигурява от комплекс за активна защита (КАЗ) “Афганит”. Същата е базирана на съвършено нов принцип, като освен бронировката е създаден и цял комплекс от различни средства за противодействие. Бордов радар с 4 бр., активно фазирани антенни решетки АФАР с интегрирани ултравиолетови пеленгатори за ранно откриване на целите. Наземно и въздушно разузнаване следи обстановката около машината.

При разкриване на атакуващ снаряд или ракета, системата автоматично предприема поредица от действия като освен пасивните димни завеси, лазерно и инфрачервено заслепяване на оптиката, има и активно противодействие.

При наличие на атака бордовият компютър автоматично обръща към опасното направление куполата с най-защитената бронирана част, изчислява по траекторията полета на ракетата и мястото от където е пусната и нанася контраудар. Благодарение на двата допълнителни доплерови радара се определя скоростта и разстоянието на ракетата до машината и срещу нея се изстрелва сноп от разрушаващи елементи.

Танкът Т-14 е въоръжен с гладкостволно оръдие 125 мм или 152 мм 2А83 с 45 снаряда и две картечници 12,7 и 7,62 мм. Неговият вариант като БМП е Т-15 с екипаж от 2 души и десант от 9. Въоръжен е с 30 мм автоматично оръдие, 7,62 мм картечница и 4 бр. свръхзвукови ПТРК “Атака”, БМП “Курганец- 25”е със същото въоръжение но с 3 души екипаж и 8 десант.

По време на изложението бяха проведени и бойни стрелби на полигон с участието на танкове Т-80, Т-90 , Т- 14, бойни роботизирани комплекси “Уран” 9, 122 мм САУ, реактивни системи “Торнадо”.

Роботизирането и въвеждането на електромобилите във военната техника е застъпено много сериозно при разработването на новите системи . Безпилотните летателни апарати са абсолютен хит във всички модерни армии.

Демонстрирани бяха електрически машини тип “Бъги”, електромобили и електромотори за армейски и полицейски нужди.

Новостите в авиационната техника са представени в обновените ударни хеликоптери Ми-28Н, Ми-35П, Ми-35М, транспортните Ми-17 В-5.

На специално авиошоу взеха участие и

китайска авиационна група

със седем изтребителя J-10.

След свалянето на руския самолет Ил-20 над Сирия в следствие на действията на израелската авиация, Русия обяви, че доставя на сирийската армия 4 броя противозенитни комплекси С-300, както и системи за радиоелектронна борба и заглушаване на сателитните комуникации. На изложението бяха представени същите системи. Конкретно зенитно-ракетния комплекс С-300 вариант ПМУ представлява комплекс от 12 пускови установки с по 4 ракети всяка (общо 48 бр.в комплекс). Той поразява аеродинамични цели от 40 до 200 км. включително крилати ракети и балистични цели от 5 до 40 км., летящи със скорост до 8,5 Мах (скоростта на звука). Многоканалната система дава възможност да се води огън едновременно по 6 цели като те се обстрелат с по две ракети.

Комплексът „Красуха С-4“

е предназначен за радиоелектронна борба РЕБ. Станцията анализира сигналите от РЛС и им въздейства чрез заглушаващо излъчване, подавя наземни и авиационни радари, вкл. АУАКС, сигналите на разузнавателните спътници и безпилотните средства.

Системата “Жител” е предназначена за разкриване, пеленговане и радиоподавяне на системите за навигация GPS, мобилните и мрежови комуникации и сателитните системи за свръзка. Нарастващата военна активност на границите между Русия и НАТО, новите системи за въоръжение и ескалацията на конфликта в Сирия създават повишен риск от инциденти и военен сблъсък не само на територията на Близкия Изток но и по цялата граница на съприкосновение от Полша, през конфликта в Украйна и Източното Средиземноморие.

Ускоряването на проектите за модернизация на българската армия и скоростно закупуване на модерни оръжейни системи и въвеждането на новите безпилотни средства и роботизирани системи са от жизнено значение за поддържане на отбранителните способности на страната ни.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (22)

 1. Поредния поръчков парцал. Активната защита вече 10 години е на Меркава4. Руснаците са имитатори. Шматка, виждал ло си руска машина?

  1. НА ТЕБЕ ЯВНО ДОБРЕ ТИ СЕ ОТРАЗЯВА ЗДРАВИЯ РУСКИ КУР ФОСТАТА, ЕВРОГЕЙСКИ ПОМИЯР……

   1. ЕДИНСТВЕНИТЕ КУРОЯДЦИ В БЪЛГАРИЯ СА ГОВНОФИЛИТЕ, ПАРДОН РУСОФИЛИТЕ, СРЕД КОИТО ЯВНО СИ И ТИ. РУСОРАСТИТЕ ДА СЕ МАХАТ ИЛИ В ТУРЦИЯ ИЛИ В ИСЛЯМСКАТА ДУПКА РУСИЯ.

  2. А ти къде видя , че Меркава има необитаем купол….като си такъв разбирач?! Или пак да донагаждаме нещата та да ни излязат правилни ?

 2. Г-н Гърдев, като посетиш следващия път, примерно заболекарски кабинет, разпитай от кои държави са модерните машини, преносимия рентген, полимерите, имплантите. Разпитай и в хирургията, образната диагностика, ЯМР-тата. Понтересувай се от роботизираните операционни системи, лазерните и ултрзвуковите склалпели и др които от години ги има и в България.
  Made in Russia изнасня основно две неща – сурови продукти и оръжие.
  И именно икономическата нестабилност и войните са основните им пазара. И полага услия да си ги създадат.

  1. А ТИ , ЕВРОГЕЙСКО-КРАВАРСКИ ПАРЦАЛ ЗНАЕШ ЛИ КАКВО Е РУСКА МЕДИЦИНА И ЗНАЕШ ЛИ ШАФРАНТИЬО ХЕБАНА КЪДЕ ОТИВАТ КАЧЕСТВЕННИТЕ ВОЕННИ ТЕХНОЛОГИИ???

  2. ето какво казва един пенсиониран английски лекар:съвременните лекари в англия,за да поставят диагноза,питат гугъл и интернет,нещо,което може всеки от нас,единствено руските лекари само от преглед могат да установят вярната диагноза…руската медицина е на световно ниво…

   1. хмм, ето пък какво казва един руски лекар от краснодарски регион в Русия:
    “ Медицината в Русия не само е изостанала няколко генерации след мадицината на Запада по отношение на профилактика, диагностика, лечение и медицински технологи като цяло, но през последното десетилетие пропастта стана дотолкова непреодолима, че вече е неразумно дори да се преструваме, че се състезаваме със Запада. По лошото е, че след санкциите много жизнено важни инструменти, които ние нямаме способността да произвеждаме тук у дома, станаха твърде скъпи, и много окръзи, спед които и моя, краснодарския, не могат да си позволят да ги закупуват… В състояние сме да гледаме болни само от типични болести.., лечения, които изискват медицински процедури извън най-основните, за жалост не могат да бъдат извършени от нас. В това отнощение, боли ме да го кажа, днес Руската Федерация се нарежда до някои Африкански държави.“

    1. А у нас седерастите се гордееха, че приличаме на африканци, рушейки създаденото от преди тях…

  3. Otkritiata trebvam, i sa za blagoto na sichki liude. Ala seki iska da ima povechko ot finikiiskite znaci . Coveshkata lakomia ne znae granici . Rusnaka ima top oruzhie, na tova e dobar, tova pravi – nekoi ot nas imat golem afinitet kam zhenskata chast, drugi sa akademichni, treti zemedelci, chetvrti zanaiatcii….. raznoobrazieto e finesa na Bitieto ni – drugoto shte e mnogo skuchno !

  4. До автора И теб да са те обградили от всякъде вълци ще мислиш за тоягата , така както Русия са я обградили от всякъде , какво да прави освен възпиращи агресора оръжия , и са много прави !

 3. ЕВУРОГЕЙКРАВАРСКИТЕ ТЕХНОЛОГИИ СА ДОООСТА ГОДИНКИ НАЗАД ОТ РАШЪНСКИТЕ–ТОВА Е РЕЗУЛТАТА…………..

 4. 300 000 руснаци чакат VISA за U.S.

 5. хмм, ето пък какво казва един руски лекар от краснодарски регион в Русия:
  “ Медицината в Русия не само е изостанала няколко генерации след мадицината на Запада по отношение на профилактика, диагностика, лечение и медицински технологи като цяло, но през последното десетилетие пропастта стана дотолкова непреодолима, че вече е неразумно дори да се преструваме, че се състезаваме със Запада. По лошото е, че след санкциите много жизнено важни инструменти, които ние нямаме способността да произвеждаме тук у дома, станаха твърде скъпи, и много окръзи, спед които и моя, краснодарския, не могат да си позволят да ги закупуват… В състояние сме да гледаме болни само от типични болести.., лечения, които изискват медицински процедури извън най-основните, за жалост не могат да бъдат извършени от нас. В това отнощение, боли ме да го кажа, днес Руската Федерация се нарежда до някои Африкански държави.“

  1. а ето какво казва лидерът на основната опозиционна партия във великобритания джеръми корбин-хиляди британски граждани чакат безуспешно да получат и най-елементарна медицинска помощ,десетки са случаите на болни,които чакат реда си в колички по коридорите на британските болници без никой да им обърне внимание…британската здравна система е тотално колабирала,всекидневно десетки британци умират без да дочакат медицинска помощ!

 6. Русия е Империя на Злото.

   1. А кой друг да е виновен? Тръмп, Роналдо или Преслава?

 7. МОСКВА НЕ ВЯРВА НА СЪЛЗИ!А ЛОНДОН ОЩЕ ПО-МАЛКО!ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И РУСИЯ ВИНАГИ СА БИЛИ ЕДНО ОБЩО ЗЛО СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ!ДА ЖИВЕЕ НАШАТА СПАСИТЕЛКА ТУРЦИЯ!

  1. Вярно, но Турция не ни е никаква спасителка, особено под Ердоган.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.