Борисов поиска пълна проверка на сделката за ЧЕЗ и на купувача

Красимир Вълчев: Не е желателно закриването на още училища

Български лекарски съюз ще подпише рамковия договор за 2018

“Дунав” с втора поредна победа

Министър Ангелкова: Русия, Китай и далечните пазари са много важни за българския туризъм

В Банско арестуваха 6 лица за проституция и дрога

БСП готви концепция за партийна телевизия

Без почивка за бавния и напрегнат ЦСКА

Британец продаде марков чайник на 200 години за 650 000 евро

Атина към Анкара: Не сме Ирак или Сирия, можем да се защитим

Мария Захарова: Кокаинът в посолството в Аржентина няма общо с руските дипломати

Започна градеж на храм “Св.Райко Шуменски”

Тази година откриват „Пловдивци“ – първият нов язовир от 30 години

Протестиращи блокираха отново пътя Е-79 край Видин

Кушията в Априлово през обектива на “Труд” (СНИМКИ)

Патриоти и роми срещу стипендиите за циганчета

От парламентарнагта група на Патриотичния фронт и партия „Евророма“ се обединиха срещу решението на министъра на образованието Меглена Кунева държавата да отпуска стипендии по 30 евро на месец за деца от ромски произход в ІХ и Х клас.

Според патриотите парите за ученици, разделени по етнически принцип и с успех едва 3,50, е открита проява на дискриминация, а според „Евророма“ решението ще нагнети напрежение не само в ромската общност, но и в цялото българско общество.

Категорично против сме само на т. нар. ромски ученици да се дават такива стипендии. Групата трябва да има социален характер, а не етнически. Това трябва да са деца от семейства, които живеят под ръба на социалния минимум, независимо от какъв произход са те. Подходът на МОН създава напрежение“, заяви председателят на „Евророма“ Цветелин Кънчев пред „Труд“. По думите му учениците, които отговарят на изискванията за стипендиите, са много повече от обявените 700. „Само в Монтанска, Видинска и Врачанска област тези деца са над 6000“, уточни той.

Според „Патриотичния фронт“ министерството ще стимулира полуграмотността. „До момента стипендията за отличен успех е около 40 лв., а за ромските деца с успех 3,50 ще е 60 лв. Да не говорим, че социалната стипендия и тази за деца с увреждания е почти три пъти по-ниска от “ромската”, посочиха те в своята декларация по случая.

 

валери жабляновНародният представител от БСП Валери Жаблянов пред „Труд“:

Нужна е национална политика по този въпрос

Дълбоко съм убеден, че трябва да има обща национална политика по отношение на стипендиите. Такива трябва да се дават на ученици при две условия: ако са социално слаби и не могат да се издържат или ако са талантливи. Постиженията им трябва да се насърчават. Това заяви депутатът от БСП и член на образователната комисия на НС Валери Жаблянов пред „Труд“

Стипендии на етнически принцип не се раздават никъде. И талантливите ромски деца, и талантливите българчета трябва да получават стипендии за уменията си. Произходът на човек не трябва да има никакво значение в този случай за една съвременна държава“, категоричен е той.

04-4Депутатът от ПФ Красимир Богданов пред „Труд:

Настояваме МОН да преразгледа решението си

Ще изпратим становище до Министерството на образованието и науката и ще настояваме да се преразгледа въпросът за отпускане на стипендии за децата от ромски произход. Нямаме нищо против те да получават поощрения, но смятаме, че е по-добре те да се проявяват не чрез пари, които отиват при родителите им, а по различен начин. Това заяви пред „Труд“ депутатът от Патриотичния фронт Красимир Богданов, който е и член на образователната комисия на парламента.

Центрове за толерантност казаха „да“

Представители на ромската организация Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ във Велико Търново, Шумен и Пловдив подкрепиха проекта за стипендиите за роми.

Според тях решението на Миглена Кунева не представлява дискриминация на един етнос спрямо друг. По думите на регионалния координатор на центъра в Шумен Силния Станчева стипендиите ще бъдат за най-добрите роми гимназисти – две-три деца от училище.

От „Амалипе“ в Пловдив посочиха, че за децата от етнически произход равен старт в живота и в образованието не съществува и затова те били „за“ проекта на МОН.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

 1. .колко пари се трошат да се обсъждат простотиите на една евроатлантичка…

 2. Та не разбрахме от къде ще се вземат паретата за стипендиите? От европрограмка или ще плаща Българския данъкоплатец с големите си заплатки? Прочетохме, че българчета с отличен успех 5.60 – 5.70 взимали по 20 лв мес.:))) хахахаа Та ние през 70-те на мин век. взимахме стипендийки по 50-80 лв мес при основна заплата 110-120 лв чисти:) Плюс евтини и качествени студентски/ученически столове:)) И кой е виновен за туй положение? комунетата ли, които отдавна са умрели:) сегашните не са комунета нито социалисти. Нещо като сиренеподобно сирене са:$$$$$..

 3. Спомнете си времето, когато завършили средно образование цигани и турци имаха
  предимство при кандидатстване във вузовете не само в България, но и в чужбина.
  И какво стана после? Държавата с нашите пари подготви специалисти с висше
  образование за Турция.Изглежда, че някои хора имат много къса памет

 4. Тъпата куневица пак сътвори поредната “дpисня”!!!!! Май ще отида до общината да прекръстя дъщерята на Фикрие, че и тя да вземе някой лев.

 5. Големият ми внук за 16 години не е получил нито стотинка детски, защото майка му и баща му работят и имат доход. В момента като гимназист получава 22 лв.месечна стипендия (9 учебни месеца в годината) за отличен успех. Той никога няма да се самоопредели като циганин, няма да лъже, крадне и проси и да живее на гърба на другите. Надеждата ми е в неговото поколение да ни измъкне от батака, защото ние сме набутани в ъгъла, унизени, смачкани и без воля да промениме битието си. Мъчно ми е, че не мога с нищо да помогна защото преди 16 години ликвидираха умишлено завода в който работех на машина с ЦПУ, а работа за хора с мойта квалификация в България няма. Утехата ми е, че внука сам избра да учи Информационни Технологии и машини с ЦПУ и съм убеден, че ще търси реализация в България и няма да търпи да ни управляват подкупни, продажни политици.

 6. Това е мина със забавено действие. Поставете се на мястото на българските деца с висок успех. Разделени по расов и етнически признак пропастта ще се задълбочава. Ако КРИВАТА ДЖУКА апелира за равенство, да върне откраднатото и възстанови щетите причинила на Бълнария. Ако ли не, да върви нв майка са в оная работа.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.