Пачанга бюрек, сутляш

Класически рецепти за завършек на кулинарната седмица на „Зодиак“ представя майсторът в кухнята Зеки Гюнеш. Негови специалитети са ориенталските ястия. Можете да ги опитате в ресторант Orient Garden, но и да си ги приготвите вкъщи, следвайки инструкциите му.

 

Пачанга бюрек

Необходими продукти:22-2

4 кори за баница

150 г пастърма

200 г настърган кашкавал

2 домата

2 чорбаджийски чушлета

1 ч.ч. олио

5 с.л. вода

1 жълтък

сусам

Начин на приготвяне:

Чорбаджийските чушлета се режат на ситно и заедно с обелените и нарязани на кубчета домати се задушават с 2 с.л. олио.

Пастърмата се забърсва леко с навлажнена кухненска хартия, за да се отстранят подправките, след което се нарязва на тънки ивички.

Смесва се със задушените зеленчуци и настъргания кашкавал. Корите се редят една върху друга и се нарязват на 4 равни части - общо 16 парчета.

Всяко парче се намазва с олио и в средата му се поставя от приготвената от пастърмата, зеленчуците и кашкавала плънка. Навиват се на руло и се редят в намазнена с олио тавичка.

Намазват се с разбития яйчен жълтък, поръсват се със сусам и се пекат в предварително загрята фурна на 180°С.

 

 

Сутляш

Необходими продукти:22-3

1 л прясно мляко

¾ ч.ч.ориз

2 жълтъка

¾ ч.ч.захар

1 пакетче ванилия

1 с.л. нишесте

Начин на приготвяне:

Оризът се вари заедно с 1 ч.ч. вода, докато течността напълно се абсорбира. При леко разбъркване се доливат прясното мляко и захарта. Оставя се да вари още 10 минути, след което бавно се добавят, при бъркане, предварително разбитите нишесте, жълтъци и ½ ч.ч. вода. Бърка се, докато заври, след което се оставя да ври 5-10 минути.

Добавя се ванилията и получената смес веднага се разпределя в огнеупорни купички, като към всяка се добавя по малко вода. Купичките се нареждат в тава и се пече на водна баня в предварително загрята на 180 градуса фурна. Пече се до получаване на тъмнокафява коричка. След като се извади от фурната, се покрива с чинийка. Поднася се леко охладен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме