Жандармеристката Анелия Христова: Ранената колежка е много силна

Вулкан изригна в Япония Няма данни за пострадали или разрушения

Григор Димитров би германец на турнира в Монако, среща Гофен на четвъртфинала (ВИДЕО)

Задържаха шефа на полицията в Раковски и още двама души за корупционни практики

Монтана въвежда технологии за умно управление

Негово Светейшество Патриарх Неофит е изведен от реанимация

Апелативната прокуратура във Велико Търново чества 20-годишен юбилей

Велосипедист се удари в заграждения на магистрала “Тракия”, последва верижна катастрофа между четири автомобила

Нова задна ножица преряза “Ювентус”

Каракачанов готов с реформи, които да помогнат на хората с увреждания и да спрат измамите в системата

Рефери на поправителен срещу провинилите се отбори

Митрополит Антоний: Състоянието на Патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява, но ще остане още известно време под медицинско наблюдение

Русия иска екстрадирането на свой гражданин за неплатени данъци за 24 млн. рубли

„Виваком“ погаси предсрочно облигационния си заем

Ремонтират автомагистрала “Черно море” Реконструкцията е на 2-ри километър от Варна над река Звездишка

Педофилите дебнат своите жертви най-често в мобилните приложения

Снимка: Pixabay

Snapchat и Musical.ly са най-предпочитаните приложения, използвани от деца и младежи, в които обаче много често дебнат педофили. Това съобщи във Велико Търново инспектор Любомир Тулев от сектор „Киберпрестъпност“ при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”. Той е лектор на провеждащия се старата столица семинар на тема „„Предизвикателствата по противодействие на детската сексуална експлоатация и трафика на деца чрез Интернет“, който събра над 30 експерти, работещи с деца от региона, както и служители на Областната дирекция на МВР и Районна прокуратура – Велико Търново.

„Децата все повече се социализират в интернет пространството. Фейсбук вече се използва предимно от по-възрастни, средната възраст на потребителите е около 40г. А децата най-често ползват различни платформи, сайтове и приложения, които могат да инсталират на своя телефон. Две от най-актуалните приложения сега са Snapchat и Musical.ly. Проблемът при тях е, че освен функцията за споделяне на снимки и видеоклипове, те дават възможност и за личен чат с други потребители. Нашата статистика показва, че след като контактът е започнал в приложения като Snapchat, Musical.ly или Фейсбук, педофилът насочва жертвата към приложение за видеокомуникация като Скайп, където насилникът се чувства по-анонимен. Най-често педофилите карат децата да се показват голи, създават видео файл или снимки и след това изнудват и заплашват жертвите.”, коментира Любомир Тулев.

Жертви стават както момичета, така и момчета, а над 70 % от детската порнография в интернет е с деца на възраст от 7 до 9 години. Другият проблем, чиито корени са в интернет, е агресията в училище:
„Зачестяват случаите, в които децата извършват онлайн тормоз едно спрямо друго. Ако навремето тормозът беше само в училищния двор, сега той може да бъде 24-часов, чрез мрежата. Агресията и тормозът в интернет довеждат и до физическа разправа. Голям процент от случаите на насилие, което виждаме в различни клипове, разпространявани в социалните мрежи и в медиите, са всъщност случаи, в които децата първо са се срещнали в мрежата, отправили са си заплахи и обиди, и след това се е стигнало до физическата агресия.”, коментира още Любомир Тулев.

По думите му българският родител все още не е достатъчно подготвен да предпазва децата си от онлайн насилие.

Според инспектор Тулев въвеждането в училищата на специални часове за рисковете в интернет могат да редуцират насилието в мрежата:
„В много страни на Запад вече има такива часове. И в България има много училища, които се свързват с наши експерти и организират беседи с учениците. Но, за съжаление, това все още не е национална политика.”

Обучението във Велико Търново се организира от Местната комисия за борба с трафик на хора и Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни. По време на семинара експертите ще обсъдят начините за превенция на престъпленията с деца в интернет, както и речта на омразата сред подрастващите в мрежата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.