Педофилите дебнат своите жертви най-често в мобилните приложения

Снимка: Pixabay

Snapchat и Musical.ly са най-предпочитаните приложения, използвани от деца и младежи, в които обаче много често дебнат педофили. Това съобщи във Велико Търново инспектор Любомир Тулев от сектор „Киберпрестъпност“ при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”. Той е лектор на провеждащия се старата столица семинар на тема „„Предизвикателствата по противодействие на детската сексуална експлоатация и трафика на деца чрез Интернет“, който събра над 30 експерти, работещи с деца от региона, както и служители на Областната дирекция на МВР и Районна прокуратура – Велико Търново.

„Децата все повече се социализират в интернет пространството. Фейсбук вече се използва предимно от по-възрастни, средната възраст на потребителите е около 40г. А децата най-често ползват различни платформи, сайтове и приложения, които могат да инсталират на своя телефон. Две от най-актуалните приложения сега са Snapchat и Musical.ly. Проблемът при тях е, че освен функцията за споделяне на снимки и видеоклипове, те дават възможност и за личен чат с други потребители. Нашата статистика показва, че след като контактът е започнал в приложения като Snapchat, Musical.ly или Фейсбук, педофилът насочва жертвата към приложение за видеокомуникация като Скайп, където насилникът се чувства по-анонимен. Най-често педофилите карат децата да се показват голи, създават видео файл или снимки и след това изнудват и заплашват жертвите.”, коментира Любомир Тулев.

Жертви стават както момичета, така и момчета, а над 70 % от детската порнография в интернет е с деца на възраст от 7 до 9 години. Другият проблем, чиито корени са в интернет, е агресията в училище:
„Зачестяват случаите, в които децата извършват онлайн тормоз едно спрямо друго. Ако навремето тормозът беше само в училищния двор, сега той може да бъде 24-часов, чрез мрежата. Агресията и тормозът в интернет довеждат и до физическа разправа. Голям процент от случаите на насилие, което виждаме в различни клипове, разпространявани в социалните мрежи и в медиите, са всъщност случаи, в които децата първо са се срещнали в мрежата, отправили са си заплахи и обиди, и след това се е стигнало до физическата агресия.”, коментира още Любомир Тулев.

По думите му българският родител все още не е достатъчно подготвен да предпазва децата си от онлайн насилие.

Според инспектор Тулев въвеждането в училищата на специални часове за рисковете в интернет могат да редуцират насилието в мрежата:
„В много страни на Запад вече има такива часове. И в България има много училища, които се свързват с наши експерти и организират беседи с учениците. Но, за съжаление, това все още не е национална политика.”

Обучението във Велико Търново се организира от Местната комисия за борба с трафик на хора и Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни. По време на семинара експертите ще обсъдят начините за превенция на престъпленията с деца в интернет, както и речта на омразата сред подрастващите в мрежата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.