Пеевски пита партиите за втория мандат

Избирателите на ДПС искат правителство, а партията ще прецени дали да предложи кабинет според отговора на останалите партии, заяви Пеевски.

Направих всичко, за да бъдем заедно, оттук нататък Доган е на ход, подчерта председателят на ДПС

Неявилите се областни председатели на Движението били “натискани”, включително и от Джевдет Чакъров

Според областни председатели на ДПС Джевдет Чакъров им оказвал натиск

Председателят на ДПС и шеф на парламентарната група на партията Делян Пеевски събра на среща ръководствата на областни структури. Поводът - да получи подкрепа в намеренията си да оползотвори втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, който се очаква да бъде връчен на ДПС от президента Румен Радев до края на седмицата.

Срещата, провела се в столичния хотел “Маринела”, не бе обявена публично и не бяха предвидени медийни изяви, но след като за нея първи съобщи “Труд news” коментар все пак бе даден.

“Това е председателски съвет. Посъветваха ни нашите областни структури да продължим усилията да има правителство и аз ги чух ясно. След това другите формати (Централното оперативно бюро и парламентарната група - бел. ред.) ще вземат решение и ще направим консултации с другите партии”, отговори на въпрос на “Труд news” Пеевски. ДПС ще изпрати писма до останалите партии в парламента и в зависимост от отговорите ще прецени дали да продължи с усилията за съставяне на кабинет, каквото искали избирателите.

Не всички председатели на областните структури на ДПС са тук, уточни на наш въпрос още Пеевски. По наша информация на срещата са присъствали малко над 2/3 от поканените.

А защо другите не са се явили, попита “Труд news”. Заради натиск от високо, стана ясно от отговора на председателя на ДПС: “Защото другите са били натискани и плашени да не идват на сбирката, което е изключително смешно. Чакъров (Джевдет Чакъров, другият председател на ДПС - бел. ред.) също е звънял на колегите, за да ги кара да не идват на сбирката. Което не му прави чест. Аз му се обадих за тази сбирка, поканени са всички, нали искат колективните органи да работят? Ето - работят”.

За натиск от страна на Джевдет Чакъров говори и председателят на партията в област Търговище Хамди Илиязов: “Заставаме за единство зад г-н Пеевски и зад г-н Доган. Проблемът при нас беше само Джейхан Ибрямов, който вече е 4-5-6-и мандат и искаше да разбие нашата организация, а сега иска да разбие ДПС, защото си търси място, няма къде да отиде, никой не го харесва. Джевдет Чакъров снощи в 23:30 ми звъня и ми каза да не идвам на събирането. Каза - няма да ходиш, не знам защо”.

Самият Пеевски също е разговарял нееднократно с Чакъров и го е поканил на сбирката, но той му е отговорил, че “няма разрешение и ще звънне по-късно”, но така и не върнал обратен отговор.

Юксел Расим, областен председател на ДПС в Пловдив-област, също потвърди за оказван натиск, но не спомена конкретни имена. Сигналите си за натиск ДПС ще внесе в МВР, уточни на наше питане Пеевски.

“Каквото е трябвало, съм го обяснил в декларацията”, отговори Пеевски на въпрос защо не е провел среща с Доган. “Нека това да го оставим между мен и г-н Доган. Това не е тема за медиите. Ето - днес казвам и го призовавам: Аз съм готов да се срещнем, колегите са готови. Трябва да сме едно и да не си цепим партията. Но с натиск няма да стане това, хората повече няма да бъдат плашени”, каза той.

Попитан дали е разговарял с почетния председател Ахмед Доган, Пеевски отрече: “Не, не съм разговарял с него. От моя страна всичко е направено да бъдем заедно, оттук нататък той е на ход. (...) От моя страна тема няма. Аз искам да сме заедно и ДПС да върви обединено напред. А не както се опитват в момента някои по медиите да казват, че има две ДПС-та, на Пеевски и Доган. Това не трябва да се случва”.

На дневен ред стои въпросът кой ще вземе полагащия се на ДПС втори мандат за съставяне на правителство, както и кой от двамата председатели ще го придружи. Ясен отговор обаче не бе даден - това трябвало да реши парламентарната група на ДПС. “Мога да го взема и аз с излъчен за премиер. Аз няма да бъде кандидат, да го заявя ясно”, отсече Пеевски.

Днес ДПС се събира на среща на парламентарната група, а след нея предстои да бъде се реши дали и кога да се свика Централното оперативно бюро на партията.

Неявилите се областни председатели на Движението били “натискани”, включително и от Джевдет Чакъров

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика