Пеенето повишава имунитета

Ако пеете и взимате контрастни душове, ще имате железен имунитет.

Нестандартни идеи преди сезона на грипа

Етерични масла, контрастни душове и кисело зеле гонят инфекциите

Стресът влияе на имунната система и това е доказано в научни изследвания. Установено е например, че при остър стрес се увеличава нивото на серумните имуноглобулини А и М, които са част от нашата имунна система. При хроничен стрес (въздействие повече от 4 седмици) ефектът върху имунитета е, че концентрациите на тези имуноглобулини намаляват.

Експерименти показват, че пеенето повишава нивата на имуноглобулин А, благодарение на който се борим с инфекциите. Важно е да се знае, че този ефект се постига само ако пеете, и то на висок глас, а не когато пасивно слушате музика. 
Имуноглобулин A (IgA) е антитяло, произвеждано от имунната система, което играе ключова роля за дихателния и гастроинтестиналния тракт. Съдържа се в лигавицата на червата, в слюнката, сълзите, кърмата, дихателните и пикочно-половите пътища. Той осигурява първа линия на защита срещу патогени, неутрализира токсините и предотвратява тяхното прикрепване и проникване в тъканите.

Поради определени здравословни състояния или по рождение някои хора не са в състояние да произвеждат или произвеждат много ниско количество IgA антитела, което води до IgA дефицит. Затова тези, които знаят, че имат подобен дефицит, трябва веднага да лекуват всяка възникнала инфекция и в сезона на грипа и настинките да се държат настрана от места с много хора. И да пеят, дори да е под душа в банята…

Към нестандартните методи за укрепване на имунитета преди студеното време могат да се причислят още ароматерапията и обливанията със студена вода. Маслата от евкалипт и лавандула помагат за укрепване на имунната система поради антисептичните си свойства. Контрастният душ подобрява кръвообращението и тренира кръвоносните съдове, което помага за адаптиране към температурните промени.

За подсилване на имунната система се препоръчват също продукти на ферментацията като кисело мляко и кисело зеле. Те съдържат пробиотици и са важни за здравето на червата – а както е известно, 70% от обема на цялата имунна система на човека се намира в храносмилателния тракт. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве