Пеликани превзеха езерото Сребърна

Повече от 30 пеликана са се появили в езерото Сребърна. Десетките новодошли птици вчера се превърнаха в истинска атракция за посетителите. Още по-любопитно е, че в момента езерото е покрито с лед, дебел между 25 и 30 сантиметра, и пеликаните не могат лесно да си осигуряват храна.
От ръководството на природния резерват уточниха, че необичайната за това време на годината поява на птиците върху леда, наколната платформа и гнездата не означава със сигурност трайно настаняване.
Специалисти коментират, че обикновено прелетните птици пристигат по-късно през годината, освен ако няма благоприятни метеорологични условия, каквито не може да се каже, че имаше през последните дни.
И в момента скована в лед остава река Дунав в района на Силистра. Нивото се е повишило с 1 сантиметър и е достигнало 348 сантиметра по данни на силистренското представителство на агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по реката.
В резерват „Сребърна“ през миналата година 70 възрастни двойки са се сдобили с около 100 малки пеликанчета  в гнездовия период.
Преди три дни Спешна спасителна акция беше сформирана за пеликаните в язовир „Розов кладенец“ край Гълъбово, които бедстват заради студа. През последните дни минусовите температури са отнели живота на поне 15 от тях, защото  дори в ненапълно замръзнала вода пернатите умират от студ или от глад.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.