Пени Мордант стана първата жена – министър на отбраната във Великобритания

Пени Мордант

Пени Мордант стана първата жена – министър на отбраната във Великобритания, след като е била предлагана за поста преди две години след уволнението на Майкъл Фалън, пише британският вестник The Guardian.

Това е пост, който изглежда по-подходящ за нея, отколкото предишната й работа като министър по международно развитие.

Освен това, 46-годишната дама е бивша риалити звезда и асистентка на илюзионист. Тя е дъщеря на бивш парашутист от армията, като е кръстена на фрегатата "Пенелопи", взела дейно участие в разгрома на аржентинските ВМС във войната за Фолклендските острови.

Стана популярна от участието си в тв шоуто Splash!, като дари хонорара си от 10 000 паунда за благотворителност.

Мордант е младши лейтенант от кралския флот, в момента в резерва, и депутат от Портсмут.

Тя също така е ентусиазиран „брекзитиър“, едно от водещите лица на кампанията за напускането но и който е останал лоялен към премиера по време на срещата в Чекърс, споразумението за оттегляне и гласуването му в парламента, въпреки очевидните си резерви.

Мордант също така ентусиазирано възприе ролята на министър за жените и равенството, която тя ще запази.

В тази си роля тя е открита в закона за абортите, като принуждава министър-председателя да работи за прекратяване на забраната в Северна Ирландия и също така да се противопостави на „глобалния старт” на Доналд Тръмп, който премахва американската помощ за здравни благотворителни организации на жените, участващи в семейното планиране.

Тя е говорила за трудностите да бъде жена във въоръжените сили. В речта през 2014 г. преди речта на кралицата тя призова въоръжените сили да станат по-достъпни, като подчерта собственото си обучение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят