Пенка под ножа след три дни?

Кръвна проба решава съдбата на българската крава беглец

Кръвна проба решава съдбата на Пенка - кравата беглец, която самоволно наруши границата ни и премина на сръбска територия.

Тъй като чифтокопитното е напуснало страната, без да премине митническа и ветеринарна проверка, то е нарушило регламентите на Европейския съюз и по закон - заради риск от епидемии и болести, трябва да бъде умъртвено.

Днес сутринта ветеринари-представители на Българската агенция за безопасност на храните - са взели кръв на добичето, което лежи в изолация в село Копиловци, Кюстендилско. Това обаче станало без разрешението на стопанина Иван Харалампиев, оплака се той пред екипа на “Труд.

Резултатът от изследването ще бъде готов до 72 часа. От него зависи дали Пенка ще бъде умъртвена или оставена да живее. Допълнителен драматизъм в цялата история внася фактът, че кравата е бременна. Стопанинът я купил заплодена, за да се сдобие с потомство в своето стопанство.

“Помолих ветеринарите да дойдат в 9 часа днес (бел. ред.), защото не бях вкъщи”, разказва стопанинът на добичето и добавя: “А те минали преди това към 8,30 часа, без мое разрешение. Взимат пробата и бягат! Сега откъде да знам дали няма да сложат нещо вътре”, коментира още Иван.

Пробите от бременната в шестия месец Пенка са взети от служители на Агенцията по храните в Кюстендил. В момента кравата лежи изолирана и овързана през двата рога под навес и очаква да бъде решена съдбата й.

Обстоятелствата, при които кравата се е загубила, не са съвсем ясни, разказва стопанинът й Иван пред “Труд”. “Тя не би избягала без причина, сигурен е той. Кравата не е “туристка”, а се е подплашила и избягала, защото е била нападната, вероятно от животно”, обясни той. “Труд” видя, че на задницата на кравата има рана от нападение от диво животно.

“Кравите са се разпилели по пасбището край село Мазарачево, а Пенка, през това време, е била по-високо до горичката”, разказва Иван, който е оставил говедарчето на селото да прибере стадото. “И ми се обажда той: “Чичо Ванко, Пенка ни нема, кравата....”

“14 дни я търся и не мога да я намеря”, допълва Харалампиев. Той се опасява, че кръвната проба може да е компрометирана, защото на 23 април Пенка е била имунизирана. По тази причина е възможно в кръвта й да има антитела от ваксината. Това ще доведе до фалшива положителна проба за болести и кравата ще бъде умъртвена абсолютно безпричинно. Ветеринар обяснил на Иван, че до 45- я ден след ваксинацията в кръвта на животното може да има болестотворни организми и антитела срещу тях.

Пенка била закупена преди около шест месеца от село край гръцката граница. Тя е била бременна при купуването и стопанинът очаква да роди до три месеца. Животното обаче е жестоко стресирано и наистина рони сълзи под навеса, където е вързано в изолация от други животни.

Според стопанина Пенка е преминала необезпокоявана през Граничния контролно–пропускателен пункт Олтоманци, без да бъде спряна. Граничните служители там отказаха да коментират случая пред “Труд”. От сръбска страна обаче техните колеги бяха по-комуникативни и дружно ожалиха бегълката, когато научиха, че може да бъде убита. “Лепа крава, па и трудна”, коментираха сръбските граничари.

 

Медийна звезда

През последните няколко дни Пенка се превърна в суперзвезда за почти всички западни и руски медии. Десетки вестници и информационни сайтове препечатаха историята - сред тях британските “Индипендънт” и “Телеграф”. Случката с Пенка беше разпространена от водещи телевизионни канали като BBC, ARD, France Television, чешката и румънската обществени телевизии, съобщи БНТ.

Консервативният английски дипломат Джон Флек се застъпи за кравата и настоя тя да не бъде умъртвявана. “Не може една малка разходка да бъде наказана със смърт”, коментира Джон Флек, който дори предложи да плати за услуги на ветеринар. Той написал писмо до председателя на Европарламента Антонио Таяни и до българския премиер Бойко Борисов, за да предотвратят това “изопачаване на правосъдието”.

Британският в. “Дейли Телеграф” е стартирал онлайн подписка за спасяване на кравата, която днес вече има над 8000 привърженици. Журналисти са организирали петиция за спасяването на бременната крава, адресирана до Европейския парламент. Авторите обещават да я внесат в трите евроинституции, ако тя достигне 10 хиляди подписа. До момента подписите надвишават 10 хиляди.

Коментари

Задължително поле