Мачовете и спортът по телевизията днес, понеделник, 20 януари 2020

На 20 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 20.01.2020

Властелинът на екрана 100 г. от рождението на гения на киното Федерико Фелини

Предотвратиха опит за бягство от затвор край Амстердам

Филтрите за комини дават чист въздух на София Ефективността им е 80% и се усеща веднага. 100 устройства са спестили 1.5 тона вредни емисии за по-малко от година, предстои монтажът на общо 2000

Водата за Перник – без риск за София Вместо да източват язовира, ще захранват града

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 20 януари 2020

Емил Димитров: Да се прекара водата от „Мало Бучино“ до Перник е едно изключително голямо начинание

За демократите обвиненията срещу Тръмп са неоспорими Президентът играе голф във Флорида

Купуваме летни ваканции у нас с 40 на сто намаление

АТАКА с 5 въпроса към БСП за вота на недоверие

Тенис под дима от пожарите

Повече пари за реклама на наше вино в Китай Увеличават помощта само за бутилки със защитено наименование или произход

Путин се похвали с напредък по Либия Конференция в Берлин събра над 10 световни лидери

Пенсионерите ни 3 пъти по-бедни от германските Единствено у нас възрастните хора се притесняват за доходите си

Заетостта на хората на 55-64 г. у нас почти се е удвоила през последните 15 години. В Гърция заетостта е доста по-малка, но въпреки това доходите са с близо 30% по-високи.

В Люксембург и Австрия живеят най-добре

Хората на възраст над 60 г. в България живеят три пъти по-бедно от тези в Германия, показват данни на Евростат. В изчисленията се взимат предвид не само пенсиите, а всички доходи на хората, както и цените на стоките в съответните страни.

Средната покупателна способност на хората над 60 г. в ЕС е 16 277 евро годишно, в Германия е 19 386 евро, а у нас е 6163 евро. По този показател в ЕС по-зле от нас са само румънците с 6036 евро. Най-висока покупателна способност имат хората над 60 г. в Люксембург (33 621 евро годишно), следвани от тези в Австрия (23 271 евро) и Франция (21 274 евро).

Средната възраст на населението в Европа постоянно расте. Затова от Евростат са направили изследване на живота на хората над 55-65 години. През 2018 г. хората на възраст над 55 г. са почти една трета (32,8%) от общото население в ЕС. Този дял варира от над една трета (35,9%) в Италия до по-малко от една четвърт (24,7%) от населението в Ирландия. До 2050 г. се очаква хората над 55 г. да достигнат 40,6% от жителите в ЕС, а в България те ще са над 45%.

През последните 15 години заетостта на хората между 55 и 64 г. нараства във всички страни от ЕС с изключение на Гърция, като у нас почти се е удвоила. В България работят 73,7% от хората на 55-60 г. и 47,8% от тези на 60-64 г., като по този показател сме над средното ниво за ЕС. За сравнение в Гърция работят само 52,3% и 30,1% от хората в тези възрастови групи. Въпреки това покупателната способност на гърците е с около 30% по-висока от тази на българите.

Хората над 55 г. обикновено вече са направили кариера и получават по-високи доходи от младежите. Когато европейците стигнат 65 години като цяло се притесняват по-малко за доходите си от останалите си съграждани, посочват от Евростат. От всички страни в ЕС има едно изключение и това е България. Причината за това е че, у нас хората се притесняват, че пенсията няма да им стигне да покриват жизнено необходимите си разходи.

В ЕС има само шест държави, в които средният разполагаем доход на жените на 55-64 г. е по-висок от този на мъжете на същата възраст. Това са Испания, Полша, Люксембург, Гърция, Португалия и Ирландия. Като цяло мъжете в тази възрастова група имат по-високи доходи от жените. Разликата между половете е най-очевидна в Литва, България и Румъния, където средният доход на мъжете е над 20% над този на жените.

 

Най-малко ходим до личния лекар

Всеки трети има материални лишения

В ЕС само 5% от хората над 65 г. живеят в тежки материални лишения, т. е. не могат да си позволят поне 4 от 9 основни стоки и услуги като например да ядат редовно месо, да отопляват дома си и да отидат на почивка. Като цяло възрастните в страните от ЕС по-рядко имат материални лишения от по-младите си съграждани. Най-драстичното изключение е Българи, където всеки трети (32,7%) над 65 г. живее в материални лишения, при положение, че от цялото население на страната само 20,9% живеят в лишения.

Показателно е, че възрастните, които ежедневно ядат плодове, варират от 88,4% в Италия до най-ниския дял от 30,9% в България. Хората над 75 г. с трудности при ходене са най-много в Хърватия, България и Унгария, показват данните на Евростат. А най-малко консултации с личния си лекар правят хората над 75 г. в България, Финландия и Швеция.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.