Пенсионери излязоха на протест пред парламента

На протест пенсионерски организации настояват за увеличение на всички пенсии с около 22 процента. Пенсионерите искат това да се заложи още в бюджета за 2018 г.

Хора от цялата страна са се събрали пред Народното събрание. Те настояват пенсиите да се преизчисляват всяка година според осигурителния доход от предходната, както и да се промени коефициентът, по който се случва това, информира БНТ.

Част от пенсионерите казаха, че при увеличението на пенсиите през юли тази година, са получили между 6 и 7 лв., което е обидно и по никакъв начин не им помага да живеят по-добре. Други пък казаха, че не са получили никакво увеличение. Всички се обединиха около идеята, че трябва да има по-високи пенсии и средна пенсия от 250 лв. е крайно недостатъчна за нормален живот. Настояват и за по-добро здравеопазване, както и за по-високи добавки.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и народни представители от левицата излязоха да разговарят с протестиращите възрастни хора. Нинова подчерта, че левицата винаги ще се бори за преизчисляване на всички пенсии. Тя припомни, че това е правено през 2008г. и преизчисляването тогава е довело до значителното им увеличаване. „Ще го направим отново. Ще се борим докрай и за това, което сте ни поръчвали винаги – Закон за възрастните хора, който да ви гарантира достойна, социална, активна позиция и живот и на вашите години“, подчерта Нинова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България