Пенсионери от Лясковец направиха паметен знак на Васил Левски

Община Лясковец се готви за честване на 180-годишнината от рождението на Васил Левски. За кръглата годишнина инициативен комитет от пенсионери при клуба в село Козаревец „Здравец” са направили паметен знак на Апостола на Свободата. Инициативата е с осъществена с помощта на общината, кметството, местното читалище, отзивчиви спонсори от фирми и частни лица. Възрастните хора успяха да наберат нужните средства за паметна плоча и до 18 юли тя ще бъде поставена на фасадата на пенсионерския клуб. Точно на датата, когато е роден Апостола паметният знак ще бъде официално открит с водосвет. В събитието ще се включат и великотърновски духов оркестър и горнооряховското военно формирование 22790 при Ядрена химическа биологическа защита и екология.

В знак на почит към паметта и делото на Апостола възрастните хора от козаревския пенсионерски клуб са решили всяка година да посещават важни места свързани с живота на Левски. Миналата година дни преди датата 18 юли те посетиха родния му град Карлово, а тази година ще отидат до Историческия музей в Ловеч и Къкринското ханче. Инициативата да бъдат по места, свързани с Апостола на Свободата, родолюбците нарекли „По стъпките на Левски”.

Почит на бележитият българин ще отдадат и жителите на Лясковец, които ще поднесат венци и цветя на барелефа му в града. Това ще стане точно в деня на кръглата годишнина 18 юли. Възпоменателни думи за Дякона ще произнесе председателят на градския комитет „Васил Левски” Димитър Байчев. След като отдадат почит на барелефа му, лясковчани ще могат да присъстват и на прожекцията на филм за Левски в музея на градинарството. Пак там ще бъде представена и новата книга на писателя Николай Иванов от Велико Търново „Разкрити документи за гроба и костите на Левски и Бенковски”. Авторът е историк, завършил е ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и е изследовател не само на Левски и Бенковски, но и на Стамболов, Буров, Георги Измирлиев, Обретенов и други. Романът му „Апостолски времена” от 1987 г. е удостоен с трета награда в конкурса за литературни произведения, посветен на 150 години от рождението на Левски. За 180-та годишнина той събира в книга най-новите си проучвания за костите на двамата наши революционери. В книгата си изследователят посочва уникални документи, хвърлящи светлина къде са открити гробът на Левски и черепът на Бенковски. По време на представянето на книгата в музея на градинарството ще бъде показана и изложба събрани документи за Апостола.

Коментари

Задължително поле