На 27 март 2019 да почерпят

Кубрат Пулев – целувка за милиони?

Борисов: Писах на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия да подкрепят усилията ни за справедливи мерки по пакета “Мобилност”

Пука им на циганите, че сме профукали 1 милиард за тях Красимир Каракачанов организира кръгла маса за циганизацията на България

Продават хижа и хотел на ВМЗ-Сопот Към един от имотите има планинско пасище от 1,1 млн. кв.м

НАП проверява сделките на „Артекс“ (обзор) Антикорупционната комисия изисква документи от фирмата за 4 години назад

Вижте евтиния апартамент от „Артекс“ на зам.-министъра на енергетиката Красимир Първанов

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 27 март 2019

Укрепването на свлачището по пътя Смолян – Мадан започва до лятото

700 превозвачи блокират Страсбург Шествие ще затвори и центъра на София

Рекорден ръст на потребителските заеми Спестяванията на гражданите в банките нараснаха с 4 млрд. лв.

Бисер Лазов, основен свидетел по делото “КТБ”: Цветан Василев плащаше на Иван Костов и дъщеря му (обзор) Банкерът беглец давал по 25 000 лв. на месец на бившия премиер до фалита през 2014 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 27 март 2019

Макрон продаде на Китай 300 „Еърбъс“-а

Стартира седмият сезон на „Футбол за приятелство“ Началото бе дадено от Газпром, официален спонсор на Шампионска лига

Пенсионери получават по 40 лв. за Коледа (обзор) Борисов обяви, че доброто състояние на икономиката е направило възможни бонусите

Изплащането на добавките започва от 7 декември

Над 1,2 млн. пенсионери ще получават коледни добавки от 40 лева. Това обяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред журналисти в Министерски съвет. На вчерашното си заседание правителството гласува близо 50 млн. лв. за коледни добавки за част от пенсионерите.

В началото на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов обяви, че Министерски съвет работил здраво през седмицата. “На два пъти вдигахме пенсиите през годините. Доброто състояние на икономиката, добрата работа на приходните агенции и ангажимента, който имаме, ни дават възможност да вземем решение за 50 млн. лв. за пенсионерите за Коледа, ако го подкрепите, така тази добра традиция ще продължи”, обърна се към министрите Борисов.

След заседанието Бисер Петков обясни, че коледна добавка в размер на 40 лева ще получи всеки възрастен, чиято пенсия е до 321 лева, включително. Социалният министър поясни, че сумата е предлаганата линия за бедност за 2018 година. “По данни на Националния осигурителен институт 1 232 000 пенсионери получават такива пенсии и ще получат коледни надбавки. Това представлява около 57% от всички пенсионери”, уточни министър Петков. Той допълни, че коледните добавки ще бъдат изплатени заедно с декемврийските пенсии, чието изплащане започва от 7-и. “Целта беше да се запази обхвата, така че броят на пенсионерите, които ще получат тази година е приблизително равен на миналогодишния”, каза още министър Петков.

За изплащането на добавките към пенсиите за Коледа правителството ще отпусне допълнителни 49 300 000 лева по бюджета на Държавното обществено осигуряване. Средствата са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2017 г.

На вчерашното си заседание правителството прие и отчета за 2016 г. за изпълнението на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на България (2012-2030 г.).

Там е посочено, че средната продължителност на живот на населението на България се увеличава до 74,7 години, детската смъртност в страната намалява, а коефициентът на плодовитост се задържа на близки до средните за страните-членки на ЕС нива.

По данни на НСИ, към 31 декември 2016 г. населението на България е 7 101 859 души, което представлява 1,4% от населението на Европейския съюз. В сравнение с 2015 г. то е намаляло с 51 925 души, или с 0,7 на сто. Подобно на предходните години, понижението се дължи главно на отрицателен естествен прираст, а не на външна миграция.

През 2016 г. в България са се родили 64 984 деца. В сравнение с 2015 г. броят им намалява с 966 или с 1,5 на сто. Средната възраст на жените при раждане на първо дете се увеличава от 26,9 години през 2015 г. на 27 години през 2016 г.

По отношение на стандарта и качеството на живот на населението се наблюдават позитивни промени, пише в приетия от правителството отчет. През 2016 г. годишният общ доход средно на лице от домакинство е бил 5167 лв., което е с 4,3% повече спрямо 2015 година. За периода 2008-2016 г. общият доход средно на лице от домакинство се увеличава близо 1,5 пъти.

 

Още средства за 234 градини и училища

Насочват 440 796 лева към общините за образование

Кабинетът одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общини за образование. Снимка: Пламен Стоименов
Кабинетът одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общини за образование. Снимка: Пламен Стоименов

Правителството одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общини в размер на 440 796 лева. Със средствата, заложени в бюджета на министерството на образованието, се финансират на дейности по националните програми “Оптимизация на училищната мрежа” и “Развитие на системата на предучилищното образование”.

За националната програма “Оптимизация на училищната мрежа” са предвидени 38 076 лв. Те са за закриване или преобразуване на училищата, както и за създаване на средищни училища на територията на съответната община.

За националната програма “Развитие на системата на предучилищното образование” се предвиждат 402 720 лева. С тях ще се финансира организирането на допълнително обучение на деца от подготвителните групи в държавни и общински детски градини и училища. Целта е да се създадат условия за равен старт на децата при постъпването им в първи клас.

Средствата са предназначени за 234 общински детски градини и училища. На вчерашното заседание на Министерски съвет Сградите на две професионални гимназии – по селско стопанство във Велики Преслав и по керамика в Елин Пелин, стават общинска собственост, реши правителството. Досега те са били публична държавна собственост, управлявани от МЗХ и МОН като техен принципал, но са преобразувани в общински училища.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. 150 кг гранясала сланина + алчна мутра, не го ли е срам да обявява публично 40 хахахаха лв, когато той и бандитската му компания-убийци си вдигат заплатите най-нагло със стотици левове и това е само официално. Не се говори за безплатните им благинки, бонуси, % от различните мафиозии, напр банковата паразитология. Бансковските тунеядци сами се признаха, че работели, т.е. крали заедно с хмм рушителството. Позор и смъртна присъда за убиеца на фотото и подобните им..Проклятие за тях и за съжаление децата и семействата им..прогнилата генетика е нещо много страшно. Това е поредната гавра с Българския народ. Къде е грозното дебело лиле да ни се скара, защо не пращаме от гурбетите повече пари на пенсионерите та чакалското рушителство да спре плащането изобщо на пенсии:) Парите за пенсийки ще си ги гушкат банките и политиханите напр. Нали лимончо, левончо искаше всичките българи да сме подкрепили хмм “банковото дело“в България като внесем по 2000 лв дарение за лемончо и тунеядците..От където ги подушиш отвсякъде вонят

  2. Същото както и при комунизма-в България всичко има, ама не за всички.

  3. Вчера в „Труд“ прочетох, че Ципрас ще раздава 1,4 милиарда Евро по Коледа, от които 320 милиона Евро за пенсионерите. В България пенсионерите (не всички) ще получат 25 милиона Евро. Разликата е близо 13 пъти. БВП на глава от населението за 2016 г. за България 6 х.Евро , за Гърция 17 х.Евро – разлика по-малко от 3 пъти. Гърция е в жестока дългова криза, България е финансово стабилна.Въпрос – кое правителство се грижи по-добре за гражданите си? Както се казва “ Когато фактите говорят и боговете мълчат.“

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.