Италианец застава пред съда в Лом заради домашно насилие

Женственият син на Елизабет Хърли бе избран най-секси наследник от сп. People 17-годишният Деймиън копира майка си дори в облеклото

Вицепремиерът Николова: Индия е приоритетен партньор за България в Азиатско-тихоокеанския регион

Манфред Вебер: Мониторингът над България трябва да бъде вдигнат Постоянните усилия на Бойко Борисов и народа на България се отплащат, заяви шефът на групата на ЕНП в Европарламента

Британските власти ще изпозлват бобри в борбата с наводненията Животинките са изтребени на Острова още през 16-и век

Двоен убиец опита неуспешно да излезе предсрочно на свобода

Внесоха жалба срещу вещо лице по повторното броене на бюлетините в Сливен

Вижте кой ще връща 80 млн. лв. от незаконни заменки (СПИСЪК)

Службите демонстрираха как ще ни спасяват при ядрена авария (СНИМКИ, ВИДЕО) Главен комисар Ивайло Иванов: Институциите доказаха необходимата подготовка за реакция при извънредни ситуации

Катастрофа между тир и микробус предизвика километрично задръстване на магистрала „Тракия“

Фрегатата „Верни” се завръща от мащабно военно учение в Турция

Син на президент на Германия наръган на лекция Проф. Фриц фон Вайцзекер издъхнал на място

Издигат кандидат за волейбола до седмица

Във Варна оперират с последен модел робот Da Vinci

МО награди посмъртно разузнавача полк. Пеньо Пенев с почетния знак „Свети Георги I степен“ Министър Каракачанов: Хората, които са служили на България честно и безкористно, са герои

Пенсионери получават по 40 лв. за Коледа (обзор) Борисов обяви, че доброто състояние на икономиката е направило възможни бонусите

Изплащането на добавките започва от 7 декември

Над 1,2 млн. пенсионери ще получават коледни добавки от 40 лева. Това обяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред журналисти в Министерски съвет. На вчерашното си заседание правителството гласува близо 50 млн. лв. за коледни добавки за част от пенсионерите.

В началото на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов обяви, че Министерски съвет работил здраво през седмицата. “На два пъти вдигахме пенсиите през годините. Доброто състояние на икономиката, добрата работа на приходните агенции и ангажимента, който имаме, ни дават възможност да вземем решение за 50 млн. лв. за пенсионерите за Коледа, ако го подкрепите, така тази добра традиция ще продължи”, обърна се към министрите Борисов.

След заседанието Бисер Петков обясни, че коледна добавка в размер на 40 лева ще получи всеки възрастен, чиято пенсия е до 321 лева, включително. Социалният министър поясни, че сумата е предлаганата линия за бедност за 2018 година. “По данни на Националния осигурителен институт 1 232 000 пенсионери получават такива пенсии и ще получат коледни надбавки. Това представлява около 57% от всички пенсионери”, уточни министър Петков. Той допълни, че коледните добавки ще бъдат изплатени заедно с декемврийските пенсии, чието изплащане започва от 7-и. “Целта беше да се запази обхвата, така че броят на пенсионерите, които ще получат тази година е приблизително равен на миналогодишния”, каза още министър Петков.

За изплащането на добавките към пенсиите за Коледа правителството ще отпусне допълнителни 49 300 000 лева по бюджета на Държавното обществено осигуряване. Средствата са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2017 г.

На вчерашното си заседание правителството прие и отчета за 2016 г. за изпълнението на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на България (2012-2030 г.).

Там е посочено, че средната продължителност на живот на населението на България се увеличава до 74,7 години, детската смъртност в страната намалява, а коефициентът на плодовитост се задържа на близки до средните за страните-членки на ЕС нива.

По данни на НСИ, към 31 декември 2016 г. населението на България е 7 101 859 души, което представлява 1,4% от населението на Европейския съюз. В сравнение с 2015 г. то е намаляло с 51 925 души, или с 0,7 на сто. Подобно на предходните години, понижението се дължи главно на отрицателен естествен прираст, а не на външна миграция.

През 2016 г. в България са се родили 64 984 деца. В сравнение с 2015 г. броят им намалява с 966 или с 1,5 на сто. Средната възраст на жените при раждане на първо дете се увеличава от 26,9 години през 2015 г. на 27 години през 2016 г.

По отношение на стандарта и качеството на живот на населението се наблюдават позитивни промени, пише в приетия от правителството отчет. През 2016 г. годишният общ доход средно на лице от домакинство е бил 5167 лв., което е с 4,3% повече спрямо 2015 година. За периода 2008-2016 г. общият доход средно на лице от домакинство се увеличава близо 1,5 пъти.

 

Още средства за 234 градини и училища

Насочват 440 796 лева към общините за образование

Кабинетът одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общини за образование. Снимка: Пламен Стоименов
Кабинетът одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общини за образование. Снимка: Пламен Стоименов

Правителството одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общини в размер на 440 796 лева. Със средствата, заложени в бюджета на министерството на образованието, се финансират на дейности по националните програми “Оптимизация на училищната мрежа” и “Развитие на системата на предучилищното образование”.

За националната програма “Оптимизация на училищната мрежа” са предвидени 38 076 лв. Те са за закриване или преобразуване на училищата, както и за създаване на средищни училища на територията на съответната община.

За националната програма “Развитие на системата на предучилищното образование” се предвиждат 402 720 лева. С тях ще се финансира организирането на допълнително обучение на деца от подготвителните групи в държавни и общински детски градини и училища. Целта е да се създадат условия за равен старт на децата при постъпването им в първи клас.

Средствата са предназначени за 234 общински детски градини и училища. На вчерашното заседание на Министерски съвет Сградите на две професионални гимназии – по селско стопанство във Велики Преслав и по керамика в Елин Пелин, стават общинска собственост, реши правителството. Досега те са били публична държавна собственост, управлявани от МЗХ и МОН като техен принципал, но са преобразувани в общински училища.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. 150 кг гранясала сланина + алчна мутра, не го ли е срам да обявява публично 40 хахахаха лв, когато той и бандитската му компания-убийци си вдигат заплатите най-нагло със стотици левове и това е само официално. Не се говори за безплатните им благинки, бонуси, % от различните мафиозии, напр банковата паразитология. Бансковските тунеядци сами се признаха, че работели, т.е. крали заедно с хмм рушителството. Позор и смъртна присъда за убиеца на фотото и подобните им..Проклятие за тях и за съжаление децата и семействата им..прогнилата генетика е нещо много страшно. Това е поредната гавра с Българския народ. Къде е грозното дебело лиле да ни се скара, защо не пращаме от гурбетите повече пари на пенсионерите та чакалското рушителство да спре плащането изобщо на пенсии:) Парите за пенсийки ще си ги гушкат банките и политиханите напр. Нали лимончо, левончо искаше всичките българи да сме подкрепили хмм “банковото дело“в България като внесем по 2000 лв дарение за лемончо и тунеядците..От където ги подушиш отвсякъде вонят

  2. Същото както и при комунизма-в България всичко има, ама не за всички.

  3. Вчера в „Труд“ прочетох, че Ципрас ще раздава 1,4 милиарда Евро по Коледа, от които 320 милиона Евро за пенсионерите. В България пенсионерите (не всички) ще получат 25 милиона Евро. Разликата е близо 13 пъти. БВП на глава от населението за 2016 г. за България 6 х.Евро , за Гърция 17 х.Евро – разлика по-малко от 3 пъти. Гърция е в жестока дългова криза, България е финансово стабилна.Въпрос – кое правителство се грижи по-добре за гражданите си? Както се казва “ Когато фактите говорят и боговете мълчат.“

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.