Пенсионери разкриха телефонна измама

28-годишен мошеник влиза в затвора за 1 година, съучастничката му с условна присъда

Семейство пенсионери от Добрич помогнаха за залавянето на телефонен измамник и съучастничката му. 28-годишният мъж бе осъден на 1 г. затвор от Добричкия районен съд. На 22 август 2016 г. той позвънил на домашния телефон на възрастните хора, представил се за техния син и обяснил, че ще прати колет в документи и валута, за чието освобождаване родителите трябва да платят известна сума.

Минути по-късно мошеникът се обадил отново, този път в ролята на шефа на фирмата на сина и с новината, че са нужни 4820 лв., тъй като пратката имала наложена глоба. Старците споделили, че у дома имат само 800 лв., но държат в банка още 3000 лв. Подсъдимият ги убедил да предадат веднага наличните пари на неговата съучастница пред дома си. След това съпрузите хукнали към банката да изтеглят спестяванията си, за да получат ценния колет.

По пътя обаче се усъмнили дали не става дума за измама. Успели да се свържат със сина си и опасенията им се потвърдили. Повикали свои приятели и заедно устроили клопка на жената съучастник. Заловили я и след като в колета открили кутия с вафли, викнали полиция. 28-годишният измамник обаче успял да избяга и бил арестуван след общодържавно издирване.

Оказало се, че вече е осъждан два пъти - за кражба на кола и за телесна повреда. За да намали наказанието си, в хода на следствието той възстановил сумата от 800 лв., признал се за виновен и сключил споразумение с прокуратурата. Затова присъдата му е окончателна, а наказанието си той ще търпи в затвора в Белене. Съучастничката му вече е осъдена условно, уточниха от Добричкия районен съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право