Пенсионират машина, разплакала световен шампион

„АлфаГо“ спечели и третата партия по „го“ срещу китаеца Къ Цзе

Създателите на алгоритъма обявиха, че повече няма да го пускат срещу хора

Компютърният алгоритъм, който спечели вчера и последната трета партия срещу световния №1 в китайската игра „го”, ще бъде пенсиониран и повече няма да играе с хора, съобщиха създателите му, цитирани от АФП. Програмата "АлфаГо" на компанията "Дийпмайнд текнолъджи", която "Гугъл" купи през 2014 г., победи китаеца Къ Цзе (19 г.) и в първите две партии, играни във вторник и четвъртък.

"Много съжалявам, че загубих. Мислех, че ще се представя по-добре", каза през сълзи шампионът сред третата загуба в източния китайски град Учжън. Той игра с белите и се предаде след битка, продължила три часа и половина. Къ Цзе описа своя съперник като "прекалено съвършен, безгрешен и без всякакви емоции".

"АлфаГо", в която са заложени алгоритми за изкуствен интелект, миналата година стана първата програма, победила елитен играч по „го” - южнокорееца Ли Сел Дол (33 г.) с 4:1. Тази игра с история от 3000 години е много по-сложна от шаха. Играе се с бели и черни пулове на шахматно поле с 19 редове и колони. Победител е този, който успее за "запечата" по-голяма територия. Комбинациите в играта са число със 170 нули, повече от атомите във видимата Вселена, и няма как да бъдат изчислени със съвременните компютърни мощности. Затова "АлфаГо" използва по нов начин "интуитивен" изкуствен интелект, като има и способност да се самообучава.

След като обяви край на съревнованията с хора, основателят на "Дийпмайнд" Демис Хасабис заяви, че разработчиците на "АлфаГо" ще се насочат към други, по-общи алгоритми, с които учените един ден да решават най-сложните проблеми. Сред тях той изброи нови лекарства, разработка на революционни материали, ограничаване на енергийното потребление.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини