Пентагонът обмисля изпращането на военни части в Сирия

Пентагонът обмисля да предложи изпращането на американски войски в Северна Сирия за пръв път след старта на военната операция срещу Ислямска държава, която до момента се води само от въздуха, съобщава CNN.

"Не е изключено след време да видите американски пехотинци на сирийска територия", заявил източник от военното министерство на САЩ пред медията.

Всяко решение по темата обаче е в ръцете на президента Доналд Тръмп, който разпореди на секретаря по отбраната до края на месеца да му представи план за борба срещу ИДИЛ.

Сили на американската армия вече са изпращани в Сирия, но до момента това са малобройни части от силите за специални операции, които са изпълнявали задачи по обучение на местните опозиционни бойци. Разполагането на мащабен военен контингент би отнело няколко седмици и изисква значителни мерки по осигуряване на сигурността му, по въздух и земя.

Телевизията посочва, че една от целите на американското военно присъствие в размирната държава би била деескалацията на напрежението между Турция и кюрдите в северна Сирия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток