Пневмонии убиват 800 000 души в света всяка година Децата и възрастните хора са най-уязвими

Ледено и оранжево вино предлага Villa Vinifera Избата открива първия си представителен магазин

Министър Желязков: Приетите текстове в пакета „Мобилност“ ще доведат до повишаване на вредни емисии

Фронтекс: Броят на мигрантите по източния маршрут нараства

Румен Радев: В своята командирска практика нямам нито един загубен самолет, нито един загинал летец

Децата в риск са уязвими от социалния закон Социалистите пращат текстовете в Конституционния съд

Проф. Олег Асенов: Електронната система за тол таксите ще помага срещу нерегламентирания превоз на пътници

Нинова: В правилника на парламентарната групата на БСП няма партийни наказания

Соцвеличия почетоха паметта на Христо Христов (снимки) 100-ина души, работили във външната търговия отбелязаха 88-ия рожден ден на бившия си министър, който почина на 16 ноември

Прокуратурата в Италия разследва Матео Салвини заради служебни полети

НЗОК отпуска безплатно по 2 лекарства за заболяване Лекари се оплакват от новия Националния рамков договор, който предстои да бъде подписан

Сидеров: Не съм част от управлението! Каракачанов има две детски мечти – да бъде министър на отбраната, другата е да измести АТАКА и Волен, която няма да се сбъдне, категоричен е партийният лидер

АПИ: 70% от българите смятат за справедливо камионите и автобусите да плащат по-високи такси

Владислав Горанов: Радев е приел ролята на опозиционен лидер, но понякога с това вреди

Доналд Тръмп нападна Грета Тунберг: Кротни се!

Пентагонът: Влиянието на Русия над Сърбия се е увеличило след идването на Вучич на власт

Когато става въпрос за руското влияние на Западните Балкани, Сърбия е най-достъпната държава. Преди идването на власт на Сръбската прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич през 2012 г., двустранните отношение между Сърбия и Русия във военната област бяха на много по-ниско ниво, се твърди в доклад на Пентагона.

След 2012 г. СПП предприе стъпки за развитие на военното сътрудничество с Русия, пише в доклада, информира БГНЕС. Това довело до подписването на договор за стратегическо сътрудничество през ноември 2013 г. Подчертава се, че от държавите на Западните Балкани единствено Сърбия има подписан договор за сътрудничество в областта на сигурността.
От 2014 г. насам Сърбия участва в съвместни военни учения с Русия два пъти годишно и гледа положително на помощта за получаване на военно оборудване.

„За да се противопостави на международната изолация, която последва след незаконното анексиране на Крим през 2014 г., Русия започна да демонстрира засилен интерес към развитието на военното сътрудничество със Сърбия. Същата година се проведе първото военно учение Срем 2014, в която участваха над 400 представители на военновъздушните сили. По-късно сръбската армия участва за първи път в танковите учения на Международните военни игри в Русия. Участието продължи и през следващите години”, се подчертава в доклада.

По отношение на закупуването на оръжие и оборудване се посочва, че от 2012 г. от държавите на Западните Балкани единствено Сърбия е закупила руско въоръжение на стойност от над 1 млн. долара.

Единствена Сърбия сред държавите от региона има сътрудничество с Русия в областта на разузнавателната дейност.

Русия има намерение да измести влиянието на ЕС и САЩ в Западните Балкани и да намали влиянието на НАТО.

Ключът в стратегията на Русия е да обърне общественото мнение срещу евроатлантическата интеграция. Русия използва различни инструменти, включително икономическа помощ, дипломатическа подкрепа, енергийна зависимост и целенасочена информационна кампания и дезинформация, пише в доклада.

„САЩ и Европейският съюз не могат да си позволят амбивалентност на Западните Балкани, защото подобно отношение отваря вратите за руско вредно влияние”, предупреждават от Пентагона.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.