Пентагонът: Влиянието на Русия над Сърбия се е увеличило след идването на Вучич на власт

Когато става въпрос за руското влияние на Западните Балкани, Сърбия е най-достъпната държава. Преди идването на власт на Сръбската прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич през 2012 г., двустранните отношение между Сърбия и Русия във военната област бяха на много по-ниско ниво, се твърди в доклад на Пентагона.

След 2012 г. СПП предприе стъпки за развитие на военното сътрудничество с Русия, пише в доклада, информира БГНЕС. Това довело до подписването на договор за стратегическо сътрудничество през ноември 2013 г. Подчертава се, че от държавите на Западните Балкани единствено Сърбия има подписан договор за сътрудничество в областта на сигурността.

От 2014 г. насам Сърбия участва в съвместни военни учения с Русия два пъти годишно и гледа положително на помощта за получаване на военно оборудване.

„За да се противопостави на международната изолация, която последва след незаконното анексиране на Крим през 2014 г., Русия започна да демонстрира засилен интерес към развитието на военното сътрудничество със Сърбия. Същата година се проведе първото военно учение Срем 2014, в която участваха над 400 представители на военновъздушните сили. По-късно сръбската армия участва за първи път в танковите учения на Международните военни игри в Русия. Участието продължи и през следващите години”, се подчертава в доклада.

По отношение на закупуването на оръжие и оборудване се посочва, че от 2012 г. от държавите на Западните Балкани единствено Сърбия е закупила руско въоръжение на стойност от над 1 млн. долара.

Единствена Сърбия сред държавите от региона има сътрудничество с Русия в областта на разузнавателната дейност.

Русия има намерение да измести влиянието на ЕС и САЩ в Западните Балкани и да намали влиянието на НАТО.

Ключът в стратегията на Русия е да обърне общественото мнение срещу евроатлантическата интеграция. Русия използва различни инструменти, включително икономическа помощ, дипломатическа подкрепа, енергийна зависимост и целенасочена информационна кампания и дезинформация, пише в доклада.

„САЩ и Европейският съюз не могат да си позволят амбивалентност на Западните Балкани, защото подобно отношение отваря вратите за руско вредно влияние”, предупреждават от Пентагона.

Коментари

Задължително поле