Пентагонът призова централното правителство в Багдад и кюрдските власти да пристъпят към преговори

Размяната на огън между иракски и кюрдски части около Киркук била „недоразумение"

Централното правителство в Багдад и кюрдските власти да пристъпят към преговори относно различията си, призова Пентагонът. По-рано водената от Съединените Щати коалиция, която се бори срещу групировката Ислямска Държава определи размяната на огън между иракски и кюрдски части около Киркук като „недоразумение.“, съобщи БНР.  В понеделник правителствени части от Ирак навлязоха в Киркук след проведения миналия месец кюрдски вот за независимост.

Говорител на Пентагона коментира, че конфронтацията в Киркук „отвлича вниманието“ от целта на Съединените Щати за справяне с т.нар. "Ислямска Държава". Роб Манинг допълни, че иракските сили за сигурност и кюрдските бойци, познати като пешмерга не би трябвало да се „нападат един друг“. Той също описа случващото се като „координирани придвижвания, а не нападения“, а размяната на огън нарече „изолиран инцидент.“

Манинг се изказа и по критика на сенатора Джон МакКейн. По-рано МакКейн заяви, че иракското правителство е изправено пред жестоки последствия, заради, по думите му, злоупотреба с американска военна техника за атака срещу кюрдските сили. На това Манинг отговори, че единствено може да каже, че Вашингтон иска двете страни да проведат диалог. Според Пентагона американските командири в Ирак се опитват да бъдат в ролята на медиатори.

От Белия Дом президентът Доналд Тръмп даде да се разбере, че САЩ не желае да взема страна в тази ситуация.

Към момента се приема, че кюрдските сили са най-ефективният партньор на Вашингтон в борбата срещу групировката "Ислямска държава"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят