Периодичната профилактика на електропроводите намалява риска от спиране на тока

Не е за учудване, че пред природата трудно може да се отстои, но винаги има елемент на профилактика, който трябва да бъде изпълняван през хубавото време. Това каза инж. Иван Каралеев - председател на Управителния съвет на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране пред БНР.

Електропроводите трябва периодично да бъдат проверявани и да се спазват изискванията на всички правилници и наредби. Наредбите много точно са задали правилата, по които трябва да се извършва тази профилактика. Повече усилия по време на профилактиката води до по-малко нежелателни явления като спирането на ток.

Най-вероятно не правим често тази профилактика, защото когато е хубаво времето, настройката ни е в друга посока, смята инж. Каралеев. По думите му, една-четвърт от електроенергийната ни система се налага да бъде подновена и реконструирана:

Всяко електрическо съоръжение има определен ресурс. Не може съоръжения, които не се поддържат или са в тежко техническо състояние, да продължават да се използват.

Най-големите поражения са на въздушната мрежа, защото тя е подложена на всички атмосферни условия. Там е големият проблем и оттам идват проблемите за прекъсване на електрозахранването на населените места, каза още инж. Иван Каралеев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България