Перник ще получава вода от Белмекен (ВИДЕО)

Започна срещата в Министерския съвет относно водната криза в Перник. Тя е организирана от премиера Бойко Борисов. На нея присъстват министърът на околната среда и водите Емил Димитров, на икономиката Емил Караниколов и на енергетиката Теменужка Петкова, както кметовете на София и на Перник - Йорданка Фандъкова и Станислав Владимиров, областният управител на Перник Емил Костадинов, както и представители на държавната и общинската администрация.

Заседанието стартира в 9 часа и след него бяха съобщени решенията.

Емил Караниколов съобщи, че както е решено, се отбива вода от Белмекен към язовир "Студена" и това вече се прави. В понеделник МС ще предложи на Столична община да разреши възмездно преминаване на обеми вода през тръбите на София до Перник чрез нов тръбопровод.

"Възнамеряваме да включим водопровод от Мало Бучино до Перник средно от около 300 л в секунда и това няма да ощети София, тъй като тази вода е специално насочена от Белмекен. Срокът е до 45 дни за изграждане на тази мрежа", обясни министър Караниколов.

По трасето се предвижда да има и пречиствателна станция, като има възможност и за байпас - от София към Перник, както и в обратната посока. По този начин ще има възможност за водоснабдяване, докато се чака снеготопенето и се възвърнат обемите в язовир "Студена".

Петя Аврамова заяви, че МРРБ има готовност бързо да изпълни процедурите по техническата подготовка и стартиране на строежа на допълнителната връзка. "В спешен порядък имаме готовност да осъществим всички процедури", каза тя и стана ясно, че всички територии, през които минава трасето от 13,5 км към Перник са държавни и няма да се налагат отчуждавания. Стойността пък е около 25 мн. лв., които са осигурени.

"Благодаря на министрите, че всеки ден работят по кризата. Уверявам, че през този нов водопровод ще отива вода само от Белмекен и ще се ползва структурата на София, без по никакъв начин да се засяга водоподаването на столицата и да се взима от тази вода. Ще се ползва само трасето на "Софийска вода", увери премиерът Борисов и напомни, че и за София се работи по осигуряване на допълнителни количества при нужда и няма да има проблеми в столицата.

Борисов допълни, че са разглеждани различни предложения, включително от пещерите да се взима вода, но е преценено, че това може да доведе до екокатастрофа. "Работете бързо и да се реши този проблем. Защото 50 години не са правени тези неща, а сега ние трябва да правим всичко накуп", добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България