Перперикон чака 150 000 посетители

Начало на археологическия сезон даде проф. Николай Овчаров

За пръв държавни пари за Мисионис

На Мисионис проф. Овчаров очаква да бъде разкрита една от четирите раннохристиянски базилики, в която е ставало масово покръстване на възрастни хора.

“Надявам се тази година да счупим предишните рекорди и да имаме едно посещение от 100-150 хиляди човека на Перперикон”, заяви ръководителят на разкопките на скалния град проф. Николай Овчаров.

Той даде начало на археологическия сезон и уточни, че разкопките стартират на 25-и юни. Проф. Овчаров подчерта, че Перперикон е вече напълно социализиран туристически обект след 19 години разкопки.

Акрополът е напълно готов. Продължава работата по двата квартала - южния и северния. Очаква се да продължи работата по разкриването на архитектурата на града.

Археологът очаква, освен субсидията от 250 хиляди лева за продължаване на разкопките да бъдат отпуснати три милиона лева за изграждане на посетителски център в подножието на Перперикон.

През юли продължат разкопките и на Мисионис. “Получихме целева субсидия от страна на държавата. Много ми се иска и Североизточна България да има толкова туристи, колкото Перперикон. Не случайно го наричам Мисионис - Северният Перперикон”, посочи археологът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България