Перущица разказва спомени за лейди Емили Странгфорд

unnamed-24В Община Перущица продължават културните мероприятия по повод 141-та годишнина от Априлското въстание през 1876 година. Те започнаха с патронния празник на ОУ "Петър Бонев" и поднасяне на венец на паметника на ръководителя на въстанието в Перущица, а след това учениците представиха в салона на Народно читалище "Просвета-1862" драматизации по разкази, рецитал, народни и модерни танци, песни. Ученици от клуб "Изобразително изкуство" пък рисуваха в двора на Дановото училище, а на класните дъски най-добрите млади художници пресъздадоха своите чувства към Перущица. Техните съученици, родители и учители ги наблюдаваха с голям интерес и ги оцениха с най-висока оценка.

Вечерта завърши с прожекция на документален филм за лейди Емили Странгфорд на журналиста Цветан Симеонов и телевизия Дестинация България. От първо лице своите впечатления за заснемането на филма в Перущица сподели Кристина Василева - екскурзовод в Историческия музей. Перущенци се преклониха пред английската общественичка, пътешественичка, филантроп и радетелка за България по време на Априлското въстание и след Освобождението.

Лейди Странгфорд има важна роля за формирането на британското обществено мнение за тежката участ на българите. Създадената от нея фондация набира средства, благодарение на които тя помага на най-засегнатите селища - Перущица, Батак, Радилово, Панагюрище, Карлово, село Петрич. Името на тази велика англичанка, обикнала България като своя втора родина и помогнала в най-критичните моменти от историята ни, не трябва да бъде забравено, твърдят перущенци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини