Песков: Отказът на Украйна да се присъедини към НАТО ще помогне за преговорите за гаранции за сигурност

 
Официалният отказ на Украйна да се присъедини към НАТО ще помогне за формулирането на смислен отговор на опасенията за сигурността на Русия, каза Дмитрий Песков, говорител на президента Владимир Путин, съобщава ТАСС.
„Безусловно, някак си фиксиран, потвърден отказ на Украйна от идеята за присъединяване към НАТО... Разбира се, това ще бъде стъпка, която значително ще допринесе за формулирането на по-смислен отговор на руските опасения“, каза Песков. Той коментира и изявлението на посланика на Украйна в Лондон Вадим Пристайко, който каза, че Киев евентуално може да откаже да се присъедини към НАТО, ако това помогне за предотвратяване на война.
"В този случай те също така обърнаха внимание на факта, че Киев беше помолен да изясни мнението на посланика. Следователно това едва ли може наистина да се възприеме като свършен факт по отношение на промяната на концептуалната външнополитическа перспектива на Киев", коментира още Песков.
Песков припомни, че в конституцията на Украйна са "посочени напълно различни цели".
През февруари 2019 г. Върховната Рада одобри изменения в конституцията, които засилват стремежа на Украйна да се присъедини към НАТО. Към момента страната получи статут на партньор на НАТО с разширени възможности.
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия