Песков: Санкциите се връщат като бумеранг към Запада

Интервю на говорителя на Кремъл за ТАСС

Международен икономически форум започва в Санкт Петербург

Инвеститорите имат сериозен интерес към вложения в Русия

Санкциите срещу Русия се връщат като бумеранг към Запада. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю за ТАСС, което даде по повод започващия днес Международен икономически форум в Санкт Петербург.

Традиционната реч на президента Владимир Путин на тазгодишния форум ще бъде изключително важна, посочи в интервюто Песков. “Тази година бе белязана от “идеалната системна буря”. Икономиката стана заложник на политиката, а политиците от много държави направиха огромно количество грешки по време на пандемията от коронавируса. И сега плащаме за тези грешки. Грешките се задълбочиха от икономическата война, която бе започната срещу Русия. А Русия е твърде голяма страна, така че войната срещу нея няма как да не се върне като бумеранг”, обясни Песков.

Като примери той посочи някои ефекти на санкциите срещу Москва - скокът на цените на енергията, поскъпването на хранителните продукти.

Песков подчерта, че изтласкването на Русия от международни живот е “абсолютно безперспективно и всъщност невъзможно”. “И начинът, по който се развиват събитията през последните месеци, съвсем ясно демонстрира това”, допълни говорителят. Като увери, че Москва ще съхрани различните формати на интеграция с приятелските страни, ще продължи търговските и инвестиционни обмени.

Говорителят на Кремъл призна, че се очаква участниците във форума в Санкт Петербург от западните страни да бъдат по-малко, но причината за това не била, че те не искат да участват, а че просто са взети такива решения. “Има решения на отделни правителства, на Евросъюза като обединение, има директива на САЩ за всички техни васали”, каза Песков. Като обаче допълни, че Русия е наясно, че има много предприемачи от Америка и Европа, които въпреки желанието си са принудени да отложат плановете си за бизнес с Русия, но при първа възможност са решени да се върнат на руския пазар. Но ще им бъде много по-трудно, тъй като съвременната пазарна икономика не търпи вакуум, той винаги се запълва от някой друг.

Шантажът и извиването на ръцете от страна на Запада не са в състояние да повлияят на заинтересоваността на инвеститорите от Близкия изток, Китай, Индия и други държави, които сътрудничат с Русия, посочи Песков. По думите му инвеститори от тези региони ще бъдат представени на форума в Санкт Петербург. “Разбираме, че всички те са под прицела на недоброжелатели от колективния Запад, които извиват ръце, заплашват, шантажират, но всичко това не е в състояние да сведе до нула заинтересоваността на посочените инвеститори към русия пазар”, подчерта Песков.

Предлага на украинските бойци да се предадат

Русия отваря коридор за цивилни от „Азот“

Всички мостове над река Северский Донец, които свързват Северодонецк с контролираната от украинските сили територия, са унищожени.

Русия обяви днес, че утре ще отвори хуманитарен коридор за евакуирането на цивилните от завода “Азот” в Северодонецк - градът в Източна Украйна, който през последните дни е арена на ожесточени сражения, предаде АФП.

“Хуманитарен коридор ще бъде отворен в северна посока (до град Сватове) на 15 юни”, заяви руското министерство на отбраната. Коридорът ще действа от 05,00 часа до 17,00 часа по Гринуич.

Отварянето на коридора е по искане на Киев, но с една разлика - украинската страна поискала евакуираните да бъдат откарани в контролирания от Киев Лисичанск, което Москва отхвърлила. Според нея тази молба е била опит да бъдат изведени оцелели бойци под прикритието на хуманитарна акция. Според руската страна националистическите батальони, отстъпвайки от Северодонецк, умишлено са извели от града и отвели в промишлената зона на завода “Азот” стотици мирни граждани, за да се прикриват с тях като с жив щит.

Москва е предложила на украинските бойци, укриващи се в “Азот”, да се предадат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа