“Пирин” прекъсна серията от загуби

Северна Корея желае да започне диалог със САЩ

Юнкер: Македония е на прав път, може да получи препоръка от ЕК до няколко месеца

Депутатът Николай Бошкилов напуска ръководния екип на БСП-Благоевград

Обилни снеговалежи и силен вятър тази нощ и утре, червен код в областите Смолян и Кърджали

От Българска банка за развитие обявиха, че нямат участие в сделката по продажбата на ЧЕЗ

Нови боеве са избухнали Източна Гута

Путин, Меркел и Макрон са обсъдили ситуацията в Сирия

ГЕРБ обвини Нинова, че “пуска плоски лъжи”

МВР със съвети какво да правим при обилни снеговалежи и силен вятър

Патриарх Неофит възглави празнична света литургия в “Св. Александър Невски”

19-годишно момиче е загинало при катастрофа в района на Драгичево

Калоян Паргов: Гражданите от “Малашевци” поискаха да закрием битака

Гайди, заря и регата за 3 март във Варна

БСП ще пита чешкия премиер и ЕК за сделката с ЧЕЗ

Пестициди убиват масово пчелите Стотици производители на мед са сигнализирали прокуратурата

Веднъж поели отровата, пчелите много трудно могат да се върнат при пчелното семейство.

Пчеларите не получават помощ от държавата

Смъртност от 80% до 100% на пчелните семейства отчитат производители на мед в Гоцеделчевско и Силистренско. Тревожните данни изнесе инж. Михаил Михайлов, организатор на Софийския фестивал на меда, който започва в понеделник, 18-ти септември, на площад “Бански” в столицата.

Основна причина за загубите в тези райони е използването на пестициди в земеделието и на препарати срещу болестта нодуларен дерматит при едрите преживни животни. Пчеларите в Гоце Делчев дори са сигнализирали прокуратурата, но тя e поискала от тях доказателство – ветеринарно-медицински протокол. Той обаче трябва да бъде изготвен до 24 часа от смъртта на пчелата, тъй като в този срок веществото причинител на смъртта може да бъде установено в тялото на насекомите.

Немски учен е доказал посредством експерименти и радиовръзка с микроантена, прикрепена на гърба на пчелата, че пестицидите влияят на ориентацията на пчелите. Веднъж поели отровата, те не могат да се върнат по права линия към пчелното семейство, което води до огромни загуби за пчеларите.

Мораториум за подобен клас пестициди имаше в периода 2011 – 2013 г., но през 2016 г. пет пестицида отново бяха разрешени. Някои от тях имат период на разграждане в почвата 19 години, а и за два от тях е доказано, че са канцерогенни за хората.

Освен това 500 пчелари от цялата страна не са получили помощта си по мярка 11 на Програмата за селските райони за подпомагане на стопани, чиито земеделски дейности са насочени към опазване на околната среда. Причината – неизпълнени срокове за сертифициране на пчеларите като биопроизводители.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. ДА ПРЪСКАШ РАСТЕНИЕ С ОТРОВА И ДА ИСКАШ ДА РАСТЕ ПОВЕЧЕ СИ Е РАБОТА НА ДЯВОЛА. ДА ТОРИШ СЪС ХИМИЯ И ПОСЛЕ ТАЯ ХИМИЯ ДА Я ЯДАТ ХОРАТА А ТИ ДА ТРУПАШ ПЕЧАЛБА ОТ КОЛИЧЕСТВА СЪЩО Е РАБОТА НА ДЯВОЛА. ЧУДЯ СЕ ЗАЩО ДЯВОЛА НЕ СЕ ВИХРЕШЕ ПРЕЗ СОЦА А СЕ ВИХРИ ПРИ КАПИТАЛИЗМА. ПЕЧАЛБАТА Е НА ПЪРВО МЕСТО. ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА НЕ ИНТЕРЕСУВА НИКОЙ.

  2. Държавата плаща пари на фермерите да пръскат с отрови, а сетне да плащала на пчеларите за нови пчели…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.