Пестициди унищожават хиляди пчелни кошери

Съобщения за масови отравяния постъпват в държавните институции от областите Враца, Плевен, Добрич, Варна. Снимка: Би Ти Ви

Сигнали за отравяния постъпват в държавните институции от райони в цялата страна

Стопани предвижат национален протест

Стотици пчелни семейства са отровени тази пролет при неправилно пръскане на земеделски земи с пестициди, сигнализират стопани от различни райони на страната. Съобщения за масови отравяния постъпват в държавните институции от областите Враца, Плевен, Добрич и Варна. Областният пчеларски съюз - Плевен организира протест срещу отравянията на пчели на 4 май (събота), от 10:00 часа пред Областната управа и Община Плевен. Настояванията, при нарушения, са за спиране на субсидии, налагане на санкции и да конфискуване на машините, с които е пръскано. Пчеларите твърдят, че никой от арендаторите не ги е предупреждавал, че ще се пръска, въпреки че това трябва да се съобщи 72 часа по-рано.

“В момента цъфтят различни култури, включително рапицата, която заради финансиране по европейски програми през последните години масово се отглежда. Всички тези насаждения се пръскат с пестициди, които са пагубни за пчелите, тъй като ги дезориентират и те не могат да намерят обратния път към кошерите си”, разказаха пред “Труд” собственици на пчелини из плевенските и ловешките села. През есента стопаните са претърпели 50% загуби на кошери, а на места и повече - т.нар. синдром на празния кошер.

“Арендаторите си пръскат, когато си решат дори и в забранената от нормативната база фаза на цъфтеж на растението, както е в случая с рапицата. Те не спазват наредба 13 от Нормативната уредба, а пчеларите освен да протестираме друго не остава”, обясни пред “Труд” Михаил Михайлов, шеф на Съюза на българските пчелари.

Той уточни, че отравянията засягат много пчелни семейства в области из цялата страна, което по всяка вероятност ще доведе до национален протест.

“За сега няма официални данни колко са всички отровени пчели. В област Добрич, например, 80% от пчелните семейства са пострадали”, посочи Михайлов. Експертът уточни, че след отравяне пчелите могат да бъдат и частично увредени, което води до неспособност да се извършва основната опрашителна дейност.

“Вината е в заявителите, поръчители и извършители на пръсканията. В наредба има основен недостатък - разрешителният режим е само за авиационно третиране, докато наземното, което е основно, е на базата уведомление. Това е недостатък, защото пчеларите не биват уведомявани и арендаторите правят каквото си искат”, допълни Михайлов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България